fbpx

Društvene igre na tabli izmislio je Mark Tven

marktven

Osim što je voleo nove izume, Mark Tven je i sam bio strastveni pronalazač.

Mark Tven je jedan od najpoznatijih američkih književnika. Najpoznatiji je po svojim književnim delima kao što su Doživljaji Toma Sojera, Avanture Haklberi Fina ili Jenki na dvoru kralja Artura. Malo manje je poznato da je Mark Tven bio pravi zaluđenik za izume i nova otkrića. Urbana legenda kaže da su Doživljaji Toma Sojera prvi roman koji je napisan na pisaćoj mašini. Osim što je voleo nove izume, Mark Tven je i sam bio strastveni pronalazač.

Jedna od stvari koje je Mark Tven izmislio jeste i preteča današnjih društvenih igara na tabli. Paralelno sa radom na rukopisu Avanture Haklberi Fina pisac je razvijao igru koju je zvao Memory Builder. Prvobitno je zamišljena kao igra na otvorenom koja bi deci pomogla da nauče više o engleskim vladarima, ali je vremenom postala igra na tabli jer je to povećavalo njene ekonomske potencijale i mogućnosti da se na njoj zarade pare.

Nakon dve godina rada na ovoj igri Mark Tven je, zbog previše komplikovanih pravila i potrebnih znanja za igranje, odustao od ovog projekta što ga nije sprečilo da igru uredno patentira.

bookvar.rs