fbpx

Bibliotekarke na konjima

zena konj biblioteka 8

Velika ekonomska kriza ili Velika depresija najviše je pogodila SAD tako da je mnogo Amerikanaca i Amerikanki ostalo bez posla. Zbog ovoga je ogroman broj građana trpio ekstremno siromaštvo tako da im pristup knjigama više nije bio tako lak.

Tadašnji američki predsjednik Frenklin Ruzvelt je pokušavao da kroz niz projekata ublaži posljedice ekonomske krize i riješi problem nezaposlenosti. Jedna od inicijativa njegove administracije bila je i osnivanje svojevrsne i jedinstvene Biblioteke na konjima čiji je cilj bio da poboljša pismenost građana i time im olakša da pronađu zaposlenje.
Bibliotekari su mahom bile žene koje su i živjele u oblastima u kojima su i djelovale. Javne škole su obezbjedile su knjige, časopise, novine i ostale materijale za čitanje.

Bibliotekarke na konjima primale su mjesečnu platu od dvadeset i osam dolara dok su za hranu i konje morale da se snađu same. Putovale su gotovo neprohodnim planinskim putevima, kroz mećave, blato i magluštine kako bi uručile knjige onima koji su živjeli u izolovanim i udaljenim domovima. Na tom putu nekada su jahale, a nekada se šetale pored konja natovarenih knjigama.

Ova čudnovata i neuobičajena konjica potrajala je sve do 1943. godine kada je Drugi svjetski rat povećao zaposlenost do neslućenih razmjera. Tokom svog rada gotovo hiljadu bibliotekarki na konjima opsluživalo je više od milion stanovnika u četrdeset i osam okruga Kentakija.

Pogledajte fotografije ovih sjajnih žena na djelu:

konji biblioteka zene

zene konji biblioteka

zene konji biblioteka 1

zene biblioteka konji 4

zene konji biblioteka 2

zene konji biblioteka 3

bookvar.rs