fbpx

Asteriks i Obeliks protiv vegetarijanaca: Jubilarna, 40. epizoda legendarnog stripa pred čitaocima od 26. oktobra

Asteriks i Obeliks protiv vegetarijanaca: Jubilarna, 40. epizoda legendarnog stripa pred čitaocima od 26. oktobra

Ilustracija

Avanture čuvenih Gala Asteriksa i Obeliksa nešto su na čemu su odrastale generacije ljubitelja stripa, a sada je poznato i ko će biti novi lik u 40. broju ovog serijala.

U jubilarnom broju, koji izlazi 26. oktobra, Asteriksov neprijatelj je guru filozof, zagovornik pozitivnog razmišljanja i vegetarijanac koji se zove Isivertuus. Nova epizoda zvaće se “Bijela perunika”, imaće 48 stranica i biće objavljena istovremeno na 20 jezika, u više od pet miliona primjeraka. To je šesti strip crtača Didijea Konrada, koji je preuzeo serijal 2013. nakon penzionisanja jednog od dvojice autora “Asteriksa” Albera Uderca, dok je scenario pisao Fabkar, koji je postigao velik uspjeh posljednjom pričom o galskim herojima “Asteriks i grifon”, piše Glas Srpske.

Na konferenciji za novinare u sjedištu izdavačke kuće “Hačete Livre” u Vanvesu, nedaleko od Pariza, autori su objasnili da će se radnja vrtjeti oko Tuliusa Isivertuusa, doktora Julija Cezara, koji je uz to filozof, a koji je došao motivisati obeshrabrene vojnike oko sela nepobjedivih Gala.

- “Bijela perunika” je škola u kojoj se gaji novi pristup životu. Inspirisao sam se jednim grčkim filozofom u kreiranju svoje metode - rekao je Fabkaro. Naime, Isivertuus će ne samo osokoliti rimske vojnike, nego i iskoristiti podjele u galskom selu. Njegova nova filozofija, koja zagovara blagost, vegetarijanstvo i meditaciju, pronaći će svoje pristalice, poput supruge starješine sela Petunije, ali i svoje protivnike poput skeptika Asteriksa.

Konrad je prvo taj lik zamislio kao prilično mladog muškarca, a ipak krajnji izbor je zajedno sa scenaristom i urednikom pao na zrelog čovjeka sijede kose srednje dužine i aristokratskog držanja. Asteriks izlazi svake dvije godine i to je veliki književni i medijski događaj, koji po riječima glavne direktorice izdavačke kuće Isabel Manjak ne pokazuje znake slabljenja.

- “Asteriks” ide da ne može bolje, stripovi se sjajno prodaju, a samo prošle godine Asteriksov park sjeverno od Pariza posjetilo je više od 2,8 miliona ljudi - navela je ona.

Strip o Asteriksu i Obeliksu postao je jedan od najpopularnijih evropskih, satiričnih stripova u istoriji devete umjetnosti. Preko šest decenija duga tradicija priča o junacima iz 50. godine prije nove ere, u nepokornom galskom selu u Rimskom carstvu, nastavlja se i dalje, samo što sada epizode stvaraju scenarista Favrico Karo i crtač Didije Konrad.

Autori

Čuveni francuski crtač stripova Alber Uderzo, kreator poznatog galskog crtanog junaka Asteriksa, preminuo je 2020. godine. Upravo je ovaj genijalni, ali skromni crtač sa svojim kolegom Reneom Gošinijem, koji je umro 1977. godine, osmislio 1959. godine strip o Asteriksu. “Asteriks”, prvobitno stvoren da bi se Francuska odbranila od najezde američkih stripova, postao je svjetski brend sa više od 390 miliona albuma prodatih u 111 zemalja svijeta.