fbpx

Sramota o kojoj se ćuti: Vlast i opozicija u Banjaluci jedinstveni u podršci fondaciji Kapetana Dragana osuđenog za ratne zločine

Kapetan i zmija

 Foto DW/Impuls

Fondacija koja prikuplja potpise za oslobađanje ubica Zorana Đinđića, a vodi je osuđeni za ratne zločine, čije ime se dovodi u vezu i sa drugim kriminalnim radnjama, uživa punu podršku vlasti i opozicije u Banjaluci. Na "poklon" od Grada dobili i kancelariju. 

Piše: Miljan Kovač

Vijest da je Skupština grada Banjaluka još početkom juna jednoglasno usvojila odluku o dodjeli kancelarije u vlasništvu grada, Fondaciji „Kapetan Dragan“ prošla je nezapaženo u javnosti, i bez ikakve reakcije političkih subjekata i javnosti.

Kancelarija fondaciji koja nosi ime lica osuđenog za ratne zločina, dodijeljena je „po posebnim uslovima“ za simboličnu cijenu od 21,91 marku sa uračunatim PDV-om.

„Daje se Fondaciji kapetan Dragan Beograd, kancelarija u Banjaluci Republika Srpska, u zakup pod posebnim uslovima, poslovni prostor broj 109, u Bulevaru vojvode Živojina Mišića broj 65, površine 13,28 m2, na period od dvije godine.“, navedeno je između ostalog u Odluci koja je objavljena u Službenom glasniku grada Banjaluka broj  26 od 23. juna 2021. godine.

Ovakvo jedinstvo predstavnika vlasti i opozicije u gradskoj skupštini koji ne mogu da se dogovori oko pitanja bitnih za život građana, kažu u civilnom sektoru, u najmanju ruku zabrinjava.

Još više zabrinjava ono što je sam Dragan Vasiljković (poznatiji kao Kapetan Dragan) naveo kao aktivnosti ove fondacije.
„Primarni cilj naše Fondacije je pomoć zaboravljenim, utamničenim srpskim herojima koji su po kazamatima širom svijeta samo zato što su branili srpske interese, noseći srpsku uniformu i boreći se pod srpskom zastavom. Mislimo da je to zločin nad tim ljudima i tu smo da se borimo za njih“.

Izjavu iz koje je jasno da će djelatnost „humanitarne“ fondacije biti briga za osuđene, ali i presuđene za ratne zločine Vasiljković je upravo dao u Banjaluci, na dan otvaranja kancelarije u prostoru koji je dodijelio grad Banjaluka, 19.11. ove godine.
Pojedini mediji su objavili vijest o otvaranju kancelarije, ali niko nije pomenuo da je prostor fondaciji koja će brinuti o položaju osuđenika za ratne zločine, faktički poklonio grad Banjaluka.

Foto Srpska info drasko i mladen

Foto:Srpska Info

 

Osim što dodjela prostora fondaciji lica čije ime se veže za ratne zločine, ali i za druge kriminalne aktivnosti, nikako ne doprinosi ugledu Banjaluke, pitanje je i zašto je ova fondacija gradu bitnije od mnogih udruženja građana, koja u svom radu ostvaruju značajne reuzultate od društvene koristi a koja mnogo skuplje plaćaju svoje kancelarije, ako uopšte imaju novca da ih plate.

Politička analitičarka Tanja Topić iz Fridrih Ebert Fondacije, ističe činjenicu da vlast i opozicija imaju jedinstven odnos glede prošlosti, odnosa prema ratnim zločinima i genocidu i da tu nema suštinske razlike jer „službena je verzija suočavanja s prošlošću prema kojoj se priznaju samo tuđi zločini i sopstvene žrtve“.

Zato što se ratni zločinci glorifikuju i proglašavaju herojima nismo, kako kaže, čuli glas pobune protiv otvaranja kancelarije fondacije osuđenog ratnog zločinca.

Tanja Topić podsjeća i da je riječ o fondaciji čovjeka koji u Srbiji organizuje skupljanje potpisa za oslobađenje Zvezdana Jovanovića, ubice Zorana Đinđića.

„Za Banjaluku koja umije da misli ovo je velika civilizacijska šamarčina, za one druge normalno, prihvatljivo i patriotski, makar ono značilo odu zločincima. Kad govorim o tom jednoglasju gradske vlasti i opozicije ne mogu a da ne spomenem da i jedne i druge najmanje zanimaju živi u Banjaluci. Valjda su nacionalna i patriotska osjećanja bitnija od rupa na cestama, očišćenih ulica, zdravstvene zaštite i standarda, ako je suditi po onima koje smo birali“, pita se Topić.

Kancelarija fondacije „Kapetan Dragan“ nalazi se u banjalučkom naselju Borik. 

Drašku Stanivukoviću gradonačelniku Banjaluke, predsjedniku Skupština grada Mladenu Iliću i predstavnicima političkih partija uputili smo pitanje kakav je njihov stav o otvaranju Fondacije koja nosi ime osuđenog za ratne zločine u ovom gradu. Očekujemo odgovore.

 

Impuls