fbpx

Nova DI Podgradci: Radnici dobili pola januarske plate, uprava arogantna i prema sindikatu i prema medijima

Di podgradci

Radnicima Nove drvne industrije Podgradaci, iz Gornjih Podgradaca, juče je nakon kratkotrajne obustave rada, isplaćena polovina januarske plate. U upravi odbijaju svaki razgovor s novinarima, ali i saradnju sa Sindikatom.

Piše: Miljan Kovač

Proizvodnja u ovom preduzeću obustavljana je još 31. decembra prošle godine. A trenutno je angažovan samo manji broj radnika u pakirnici.

Firma koja je već godinama partner Švedske IKEA-e, prema našim informacijama osim radnicima duguje i svim dobavljačima. Samo Šumariji Gradiška duguju preko 700.000 KM.

Međutim ove informacije u Upravi preduzeća, niko nije želio da nam potvrdi, a ni demantuje. Ne žele da razgovaraju s novinarima.

„Kakav štrajk nema ovdje nikakvog štrajka!“, odbrusila je ženska osoba koja se javila na telefon u kabinetu direktora.
Na konstataciju da su radnici juče štrajkovali i dobili pola januarske plate, ista je odgovorila: „To je bilo juče, danas nema štrajka“. Ne želeći da se predstavi rekla nam je da direktor nije tu i ne zna kada će biti.

„Nema ovdje nikakvog štrajka i neka vam objasni taj ko vam je dao ovaj broj. Nije bio štrajk i doviđenja“, odgovorila je Ljubica Čupić, rukovodilac Opšteg sektora Nove DI Podgradci.

U Ganskom sindikatu šumarstva, prerade drveta i papira, kažu da je stanje u ovom preduzeću po pitanju radničkih prava katastrofalno. Kada se javio pokušaj sindikalnog organizovanja predsjednik sindikalne organizacije i članovi sindikalnog odbora ostali su bez posla.

„To je anarhija, poslodavac je potpuno razbio sindikat, tako da radnici nemaju nikakvu zaštitu. Mi smo o tome obavijestili i njihovog poslovnog partnera IKEA-u, međutim za sada nikakvog rješenja nema. Poslodavac je arogantan, odbija svaku saradnju ne žele čak ni da razgovaraju“, rekao nam je Vlado Pavlović, predsjednik ovog granskog sindikata.


O teškom položaju radnika, koji su često izloženi mobingu, i stalnom kršenju svih radničkih prava, i ranije smo pisali, o tome su svjedočili naši sagovornici, uglavnom bivši radnici, koji su ono što su preživjeli u Novoj DI Podgradci nazivali robovlasništvom. (Nova DIPO Podgradci - mobing u doba korone)


Većinski vlasnik ovog nekada uglednog preduzeća je „Niskogradnja“ iz Laktaša, koja je u vlasništvu Ljube Ćubića, čuvenog kontroverznog biznismena bliskog vrhu vlasti u Republici Srpskoj.
U firmi je zaposleno oko 260 radnika, zajedno sa upravom.

 Impuls