fbpx

Dodikov fotoalbum lica s potjernica

Marko sukalo agencije

Marko Šukalo i Milorad Dodik /foto: Agencije

Pitanje je i da li su veća krivična djela počinila ta već procesuirana kriminalna lica, ili oni čija imena još nisu osvanula na potjernicama, a sjede po kabinetima države, entiteta, institucija, javnih preduzeća.

piše: Miljan Kovač

Malo je političkih lidera na svijetu koji bi se mogli takmičiti s Miloradom Dodikom po broju fotografija sa licima s „onu stranu zakona“.

Apsurdnom zvuči prethodna tvrdnja, rekli bi „zlobnici“ i dodali da je potpuno logično zajedničko poziranje lica koja su sa „iste strane zakona“.

Međutim, Milorad Dodik je ipak član kolektivnog šefa države, predsjednik najveće političke stranke, gospodar, vlasnik, gazda ili kako on voli reći Glavni Baja, svega i svačega u ovoj državi, naročito u ovom entitetu.

Njegovo ekspresno odricanje od svog dojučerašnjeg savjetnika Marka Šukala, nakon što je kod istog policija pronašla 0,8 grama kokaina i par „eksera“, bila bi za svaku pohvalu, da se Dodik ikada javno, na isti način odrekao i jednog kriminalca s kojim se družio i fotografisao, a među kojima ima i presuđenih ubica.

Naravno, da Šukalu nije mjesto ni u jednoj instituciji, i naravno da razlog tome nije samo u tome što je policiji priznao da je ovisnik o narkoticima, razloga je napretek i to mnogo krupnijih.

A masivnijih razloga od 0,8 grama imao je Dodik da se ogradi, od recimo advokata Stojana Vukajlovića, koji je nedavno priveden zbog kriminala i korupcije za namještanje licitacije zajedno sa sudijom Nebojšom Pejovićem.

Stojan Vukajlovic fb

Stojan Vukajlović/foto: facebook

Njih dvojica se terete za namještanje licitacije na osnovu koje je Vukajlović postao vlasnik četiri stana, vikendice i drugih nekretnina za pola cijene od procijenjenih 550.000 km vrijednosti.

Riječ je o nekretninama koje su ranije oduzete u sudskom procesu protiv nekadašnjeg gradskog funkcionera Miloša Šmitrana, pa je na ovaj način trebao da se obešteti grad Banjaluka. „Obeštećen je Vukajlović, koji se za sada brani sa slobode.

Vukajlović je istaknuti član SNSD-a koji se voli pohvaliti svojom bliskošću sa Glavnim Bajom te partije i sve dokumentovati fotografijom.

 Vukajlović se ipak nije s Dodikom slikao u njegovom kabinetu za razliku od ubice Dalibora Čambera.
Čamber je uoči nove 2021. Godine, na benzinskoj pumpi u Trnu, ubio mladića Duška Savanovića i teško ranio njegovog druga Aleksu Babića.

Camber bn

Dačibor Čamber, Igor Bilbija.../foto: BN

Čamber je od ranije poznat policiji po više teških krivičnih djela. Od ranije je poznat i Miloradu Dodiku. Dodik je, dok je bio predsjednik RS, u svom kabinetu u januaru 2017. primio Čambera i druge aktiviste ekstremne šovinističke organizacije „Srbska čast“. Na fotografiji koja je tada napravljena u predsjedničkom kabinetu su između ostalih i Bojan Stojković, vođa te organizacije iz Srbije, poznat tamošnjoj policiji, ali i Igor Bilbija iz Prijedora, poznat po više krivičnih djela. Bilbija je u istragama dovođen u vezu i sa odbjeglim kriminalcem Miloradom Milakovićem iz Prijedora koji je osuđen zbog organizovane prostitucije i trgovine ljudima.

Inače, u blisku vezu sa „Srbskom časti“ su dovođeni i Milakovićevi sinovi Slaviša i Saša Milaković koji su bili pod istragom zbog istih krivičnih djela kao i njihov otac.
Saša Milaković je 2018. godine promijenio ime i prezime i od tada se zove Ivan Tomić.
Javno se hvalio da je bio pratilac Željka Ražnatovića, ali i fotografijama sa Miloradom Ulemekom Legijom.

U junu 2018. Godine, javno je na društvenim mrežama uputio prijetnju Slaviši Kruniću, banjalučkom biznismenu koji je ubijen 22. aprila 2019. godine.

Nakon što se pojavila fotografija Bilbije sa ratnim komandantom Srebrenice Naserom Orićem, u junu 2018. godine, oglasio se Saša Milaković

 Milaković je, predstavljajući se kao predsjednik „Narodnog sindikata RS“, objavio da Igor Bilbija, više neće obavljati funkciju predsjednika „Srbske časti“ u BiH.

Odmah nakon njega oglasio se i Bilbija koji je saopštio da prihvata Milakovićevu odluku i da će „Srbska čast“ ubuduće djelovati u okviru „Narodnog sindikata“. Dakle, pod Milakovićevom komandom.

O licima iz „Srbske časti“ koja su završila u Dodikovom fotoalbumu, mediji su naširoko pisali.

Za razliku od njih, Bilećanin Stojan Albijanić, bio je nepoznat široj javnosti, sve dok nedavno nije uhapšen zbog oružane pljačke i ubistva radnika obezbjeđenja u Nikšiću.
Trenutno se nalazi u pritvoru, a njegovog lica su se mnogi sjetili upravo sa fotografija na kojima pozira sa Miloradom Dodikom.

Albijanic fb

Stojan Albijanić/foto: Facebook

Sada bi već mogli reći: Nikakvo čudo.

Sa Dodikom je rado pozirao i po krivičnim djelima čuvani Dragan Kremenović Puger.
Njega je Osnovni su u Banjaluci u septembru prošle godine osudio na osam mjeseci zatvora i 4.000 km novčane kazne zbog falsifikovanja isparava u sticaju sa krivičnim djelom „Prikrivanje” i za “Lažno prijavljivanje”.

Kremenović je u više navrata istraživan za krivična djela vezana za carinske prevare i falsifikovanje ispava.

Puger igor bn

Dragan Kremenović, Igor Radojičić.../foto: Slobodan Vasković blog

 

Osim sa fotografija na kojima je u društvu Milorada Dodika, Kremenović se rado slikao i sa bivšim gradonačelnikom Banjaluke Igorom Radojičićem, aktulenom predsjednicom RS Željkom Cvijanović i drugim visokim partijskim dužnosnicima....

Ali slikao se Dodik i vrh SNSD-a i, ovog entiteta i sa onim koji su nas opljačkali za milionske iznose, poput njegovog bivšeg savjetnika Dragana Vučetića ili Dragana Vasiljevića, grobara Farmlenda koji je isisao miliona iz budžeta i kao kolateralnu štetu sahranio Robne rezerve u RS...

Dragan Vucetic leutar.net

Dragan Vučetić,Željka Cvijanović i Milorad Dodik/foto: agencije

I nije pitanje da li je Dodik birao s kim će se slikati? Pitanje je da li možete zamisliti ozbiljnog političara i u jednoj normalnoj državi na svijetu koji bi se nakon što su objavljene njegove fotografije sa ubicama, narkodilerima, licima koja su pronevjerila milione i dalje mogao baviti politikom?

Pitanje je i da li su veća krivična djela počinila ta već procesuirana kriminalna lica, ili oni čija imena još nisu osvanula na potjernicama, a sjede po kabinetima države, entiteta, institucija, javnih preduzeća.

Impuls