fbpx

Sve optužbe protiv Donalda Trumpa

TrampDonaldTr

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je da očekuje da će se suočiti sa optužbama za krivična djela u istrazi u New Yorku o navodnoj tajnoj isplati zvijezdi filma za odrasle uoči predsjedničkih izbora 2016. 

Trump je u subotu pozvao svoje pristalice na proteste protiv njegovog mogućeg hapšenja, koje bi se, kako je rekao, moglo dogoditi za nekoliko dana.

Istraga je fokusirana na isplatu 130.000 dolara, sumu koju je Michael Cohen, Trumpov bivši lični advokat uručio Stormy Daniels u posljednjim danima kampanje bivšeg predsjednika 2016. godine.

Trump, koji je potencijalne optužbe odbacio i nazvao ih politički motiviranim, te se oštro obrušio na njujoršku tužiteljicu zaduženu za istragu, pozicionirao se kao vodeći republikanski kandidat za predsjedničke izbore 2024. godine.

Evo pregleda nekih od istraga i tužbi s kojima se Trump suočava.

Navodna zloupotreba

Ministarstvo pravde SAD-a istražuje bivšeg republikanskog predsjednika zbog njegovog navodnog lošeg rukovanja povjerljivom dokumentacijom.

U augustu su agenti FBI-ja zaplijenili gomilu dokumenata sa Trumpovog imanja Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi. Neki su nosili oznaku “strogo povjerljivo”, a prikupljeni su i dokumenti s oznakama “klasifikovano”, iako su neki bili prazni.

Trump je negirao bilo kakvu krivicu. Od pretresa, njegov pravni tim je pokušao blokirati ministarstvo pravde u pregledu dosjea, rekavši da sadrže materijal zaštićen od nadzora vlade zbog povjerljivosti odnosa advokat-klijent ili zbog izvršne vlasti.

Proces je u toku.

Napad 6. januara

U decembru 2022. kongresno vijeće koje istražuje napad Trumpovih pristalica na američki Capitol 6. januara 2021. pozvalo je američko ministarstvo pravde da podigne krivičnu prijavu protiv bivšeg predsjednika.

Preporučene optužbe bile su poticanje ili pomaganje pobune, ometanje službenog postupka, zavjera za prevaru i urota da se da lažna izjava saveznoj vladi.

“Odbor vjeruje da postoji više nego dovoljno dokaza za krivično gonjenje predsjednika Trumpa za pomaganje onima na Capitolu koji su sudjelovali u nasilnom napadu na SAD”, rekao je tada kongresmen Jamie Raskin.

Nekoliko sedmica ranije, američki državni tužilac Merrick Garland najavio je imenovanje tužioca Jacka Smitha za posebnog tužioca u istrazi o tome je li se “bilo koja osoba ili entitet nezakonito miješao u prenos vlasti nakon predsjedničkih izbora 2020.”.

Garland je naglasio da će posebni tužilac “donositi nezvisnu tužiteljsku procjenu kako bi odlučio treba li podignuti optužnicu”.

Proces, koji je Trump odbacio kao politički motiviran, je u toku.

Lažni izgovor

Demokrate su na saslušanju odbora 6. januara u junu rekli da je Trump, republikanac, prikupio oko 250 miliona dolara od pristalica da bi pred sudom iznio lažne tvrdnje da je pobijedio na izborima, ali je velik dio novca usmjerio negdje drugo.

To povećava mogućnost da bi mogao biti optužen za dobivanje novca na “lažne izgovore”, rekli su pravni stručnjaci.

Uticaj na izbore u Georgiji

U maju 2022. formirana je posebna velika porota kako bi razmotrila dokaze u istrazi tužioca iz Georgije o Trumpovim navodnim nastojanjima da utiče na izborne rezultate u toj saveznoj državi državi 2020. godine.

Istraga se dijelom fokusira na telefonski poziv koji je Trump uputio državnom sekretaru Georgije republikancu Bradu Raffenspergeru, 2. januara 2021.

Trump je od Raffenspergera zatražio da “pronađe” glasove potrebne da se spriječi Trumpov izborni poraz, prema snimku koji je procurio do Washington Posta.

Pravni stručnjaci kažu da je Trump možda prekršio najmanje tri krivična izborna zakona Georgije – urota za počinjenje izborne prevare, krivično nagovaranje na izborne prevare i namjerno miješanje u obavljanje izbornih dužnosti.

Trump bi mogao tvrditi da se zalagao za slobodu govora i da nije namjeravao uticati na izbore.

U februaru 2023. sudija iz Georgije naredio je djelomično objavljivanje izvještaja velike porote o svojoj istrazi, koji je bio zapečaćen jer je njegovo postojanje otkriveno u januaru.

Prema objavljenim isječcima, posebna velika porota rekla je da su jedan ili više svjedoka koji su svjedočili tokom istrage možda lagali. Iako nije identifikovala svjedoke optužene za laganje pod zakletvom, porota je preporučila okružnom tužiocu Georgije da podigne optužnicu za zločine “za koje su dokazi uvjerljivi”.

Krediti i porezni računi

Alvin Bragg, okružni tužilac Manhattana, provodi kriminalističku istragu o tome je li Trumpova porodična kompanija za nekretnine lažno prikazala vrijednosti svojih nekretnina kako bi osigurala povoljne bankovne zajmove i niže porezne uplate.

Dvojica vrhunskih advokata koja su vodila istragu podnijela su ostavke u februru 2022, dovodeći u pitanje budućnost istrage, ali Braggov ured je rekao da se istraga nastavlja

Trump je negirao krivicu i rekao da je istraga politički motivirana.

Bragg je demokrata.

Slučaj Stormy Daniels

U objavi na društvenim mrežama od 18. marta, Trump je rekao da očekuje da će biti uhapšen 21. marta u vezi s njujorškom istragom o navodnom tajnom plaćanju novca Daniels, čije je pravo ime Stephanie Clifford.

Daniels tvrdi da je imala seksualne odnose sa Trumpom, koji je oženjen, što bivši predsjednik poriče.

Trump je porekao da je plaćanje Daniels bilo povezano s kampanjom, rekavši da je sporazum s njom “iskorišten kako bi se zaustavile njene lažne i iznuđivačke optužbe o aferi”.

Ove sedmice Trump je također kritikovao Cohena, svog bivšeg advokata i ključnog svjedoka u istrazi u New Yorku, kao “osuđenog lažova, zločinca i robijaša”. Cohen je 2018. osuđen na tri godine zatvora zbog isplata Daniels i još jednoj ženi, kao i zbog laganja Kongresu.

Ako Trump bude optužen u ovom slučaju, postao bi prvi bivši američki predsjednik koji se suočio sa krivičnim progonom.

‘Brojne prevare’ u New Yorku

Trump je tužen u državi New York zbog optužbi da je nezakonito preuveličao svoju neto imovinu kako bi dobio povoljne kredite, porezne olakšice i druge pogodnosti.

U tužbi koju je 21. septembra 2022. podnijela državna tužiteljica New Yorka Letitia James, optuženicima su imenovani Trumpova organizacija i najstarija djeca bivšeg predsjednika, Donald Trump Jr, Eric Trump i Ivanka Trump.

“Danas sam podnio tužbu protiv Donalda Trumpa zbog sudjelovanja u godinama finansijske prevare kako bi obogatio sebe, svoju porodicu i Trumpovu organizaciju”, rekao je James, čiji je ured proveo više od tri godine istražujući lažne ili pogrešne procjene imovine Trumpove organizacije .

Trumpova organizacija se optužuje da je sudjelovala u “brojnim radnjama prevare i lažnog predstavljanja” u pripremi Trumpovih godišnjih izvještaja o finansijskom stanju od 2011. do 2021. godine.

James, državna tužiteljica, također je rekla da je proslijedila navode o krivičnim djelima saveznim tužiocima na Manhattanu i Poreznoj upravi (IRS).

Advokat bivšeg predsjednika odbacio je tužbu jer “nije fokusirana niti na činjenice, niti na zakon – već je isključivo usmjerena na promociju političkog programa glavnog državnog tužioca” i obećao je boriti se protiv toga na sudu.

“Uvjereni smo da naš pravosudni sistem neće podnijeti ovu neprovjerenu zloupotrebu ovlasti i radujemo se odbrani našeg klijenta od svake pojedinačne neutemeljene tvrdnje državnog tužioca”, rekla je Trumpova advokatica Alina Habba.

Tužba spisateljice za klevetu

E. Jean Carroll, spisateljica koja je optužila Trumpa za silovanje, u novembru 2022. je podnijela drugu tužbu protiv njega, nekoliko minuta nakon što je na snagu stupio novi zakon države New York koji dopušta žrtvama seksualnog nasilja tužbu za napade koji su se dogodili prije nekoliko decenija.

Trump je poricao da je silovao Carroll ili da ju je poznavao u vrijeme navodnog napada 1990-ih u robnoj kući u New Yorku i rekao da ona “nije moj tip”.

Njegovo prvo poricanje u junu 2019. potaknulo je da pet mjeseci kasnije podnese tužbu za klevetu, ali ta je tužba zapela pred žalbenim sudovima, dok sudije ne odluče je li Trump zaštićen od pravnih tužbi za komentare koje je davao dok je bio predsjednik.

Ponovio je demanti u objavi od 12. oktobra na svom računu na Truth Socialu, nazivajući tvrdnju Carroll “prevarom” i “laži”, što je dovelo do nove tužbe za klevetu.

Izvor: AL JAZEERA I AGENCIJE