fbpx

Šta smo MI tražili i kako smo dobili Milorada Dodika?

 

Prije svega ko smo to MI koji smo dobili što smo tražili? Vjerovatno gađani Republike Srpske. Onda da MI, neke VAS, podsjetimo na par stvari.

politicari

Piše: Mirjana Tešanović

Kada je 2006. godine tadašnji Predsjednik RS Dragan Čavić, „predao“ vlast SNSD-u i Miloradu Dodiku, i VAMA se činilo da dolaze neka bolja vremena. „Mrski“ SDS je otišao u opoziciju a na njegovo mjesto je došao karizmatični socijaldemokrata. I VAMA je bio simpatičan a famozna Međunarodna zajednica koja ga je tu dovela, drugi put, očekivala je da će prihvatiti tada aktualni Aprilski paket ustavnih promjena.

I jeste, ali nije Haris Silajdžić.To je onaj VAŠ, poznat još i kao „100% BiH“, a ja odoh negdje sa debelim bankovnim kontom, što dalje od „voljene domovine“.

Nakon što je sa svojim koalicionim partnerima na redovnim izborima 2006. dobio skupštinsku većinu, Dodik je učinio isto što bi bilo koji VAŠ da može imati 50 plus 1 %, ali ne može, jer vam je sistem drugačiji.

Dakle, stavio je prvo direktno ili indirektno pod kontrolu svoje biračko tijelo, prekomjernim budžetskim zapošljavanjem, kreditima sa ludačkim kamatama u vrijeme ludačkih cijena kvadrata stana, brisanjem radnika sa „lica zemlje“, kupovinom socijalnog mira kreditima MMF-a, kontrolom sindikata, medija, pogotovo javnog servisa, policije, pravosuđa... itd, itd, itd.

Nije li i kod VAS situacija slična, samo puta nekoliko Dodika?

E, kada je lijepo sve stavio pod kontrolu, kenuo je da se bogati. Kao i svaki „pametan diktator“ Dodik je prvo učinio korupciju i sitni kriminal u institucijama normalnom pojavom, a onda krenuo u „velike poslove“.

A kod VAS toga nema?

Na kraju je od socijaldemokrate postao žestoki nacionalista sve i sa popovima oko sebe i na svakom koraku.

A kod VAS su svi socijaldemokrate, sve građanski orjentisani sekularisti?

Razlika između Milorada Dodika i VAŠIH je samo jedna, i sasvim beznačajna, on je ovdje glavni Baja i zato se vidi bolje i više. VI ih imate nekoliko, pa se onako malo pogube, pogotovo u medijskom prostoru, i sve to zahvaljujući ustavnom uređenju ove države.

I nemojte nam, molim VAS, više naknadne pameti tipa „A šta smo i očekivali?“ Pa šta je znam šta smo očekivali, valjda isto što i VI. Većina da se uvali negdje na budžet, neki ništa, neki su uhvatili petama vjetar.

Jeste li VI zaboravili da ste najviše glasova na zadnjim izborima dali za SDA i HDZ? Opet. Već više od 20 godina.

To zlurado turanje Dodika pod nos, neće pomoći ni VAMA ni NAMA, naravno ukoliko uopšte u ovoj zemlji postoji neka potreba da se nešto mijenja ili se sve ipak svodi, bar kod većine, na onu „E neka je VAMA gore nego NAMA. Iako MI znamo da je NAMA isto loše kao i VAMA, ali nam je lakše kada kažemo VAMA da je kod VAS sve fuj i da ste VI dobili što ste i zaslužili“ ili narodski rečeno "Neka komšiji crkne krava, krme a može i kokoš".

Kako kod nas, tako u Srbiji i Hrvatskoj, jer svi se MI jako radujemo kada VAS VAŠI jebu, a neka nama NAŠIH makar smo i sami jebani.

Očito SVI MI ne živimo još uvijek tako loše da bi smo se zabrinuli i pobrinuli prvo za sebe a onda i za SVOJE.

Impulsportal