fbpx

RADNICI MITTALA PROTIV ZOTOVA: Ako prodate Ljubiju, izgubićemo budućnost

Radnici su nezadovoljni zbog odluke Vlade RS da državni kapital Rudnika željezne rude “Ljubija” proda kompaniji “Israeli Investment Group”, na čijem čelu je kontroverzni Evgenij Zotov

9rudnik

Piše: Ljiljana Kovačević

Oko 600 radnika prijedorske kompanije “ArcerolMittal” prisustvovalo je protestnoj šetnji od banjalučkog Trga Krajine do parka “Mladen Stojanović”. Radnici su nezadovoljni zbog odluke Vlade RS da državni kapital Rudnika željezne rude “Ljubija” proda kompaniji “Israeli Investment Group”, na čijem čelu je kontroverzni Evgenij Zotov.

U Banjaluku su stigli u 12 autobusa, u radničkim uniformama, noseći transparente i zviždaljke.
Kolona se nakratko zadržala ispred Narodne skupštine RS, a predstavnici sindikata predali su na protokol pismo u kojem su izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade RS da državni kapital “Ljubija” proda Evgeniju Zotovu, za kojeg su rekli da “ne znaju ko je čovjek, ni odakle je ni šta radi”.

U pismu su od onih koji upravljaju Republikom Srpskom zatražili da se “okrenu narodu i onim koji su ih birali” i da zaštite njihove interese od raznih špekulanata.

Radnici su poručili da neće dozvoliti da budu “izbačeni na ulicu”, da privredno bude uništena prijedorska regija, jer bi, kako su upozorili, predajom “Ljubije” Zotovu bio stavljen katanac na “ArcerolMittal”, koji hrani hiljade porodica.

“Posao u Mittalu nam je dao nadu  za život, nadu za našu djecu. Ja kod kuće imam dvije kćerke, dva anđela i neću vam dozvoliti da mi oduzmete nadu za život i da ugrozite njihovu egzisteciju. Nećemo vam dozvoliti da nam oduzmete budućnost, da izgubimo posao, da nas protjerate, ne damo vam Republiku Srpsku”, rekao je radnik Dario Antonić.

Prosječna plata radnika u “ArcerolMittalu” Prijedor je 1.100 maraka, a radnicima su plaćeni svi doprinosi, kao i topli obrok i regres.

Radnici su prozvali ministra industrije Petra Djokića, ministra rada Milenka Savanovića, kao i predsjednika i premijerku RS Milorada Dodika i Željku Cvijanović, poručujući im da im neće dozvoliti da im uzmu hljeb iz ruku.

Istakli su da neće ni “na krušku s predsjednikom”, aludirajući na okončanje štrajka radnika Željeznica RS, kada je među štrajkače došao MIlorad Dodik, dogovorio s njima prekid štrajka i onda ih odveo na piće.

Radnici su zaprijetili da će, ako Narodna skupština podrži vladin prijedlog i proda “Ljubiju” firmi “Israeli Investment Group”, krenuti u radikalnije oblike borbe.

Pročitali su i telegram podrške koji su im uputile kolege iz „Mittala“ Zenica, ističući da bi gašenjem Rudnika “Ljubija” bez posla ostalo i 1500 radnika u zeničkoj firmi.

Telegram podrške uputili su im rudari iz Majdanpeka i Železare Smederevo, iz Srbije.

Radnicima su se tokom protestne šetnje pridružili su se i predstavnici opozicije u RS, koja je ranije saopštila da će glasati protiv prodaje “Lubije”.

Protest je završen bez ijednog incidenta. 

Ukoliko bi "Israeli Investment Group" kupio 64,9 posto državnih akcija u Rudniku željezne rude "Ljubija", postaće vlasnici i 49 posto akcija u "ArcerolMittalu" Prijedor.

Firma Evgenija Zotova je za kupovinu rudnika ponudila 92 miliona maraka,a “Mittal” 63,6 miliona KM.

Još nije poznato da li postoji skupštinska većina za potvrdu Vladine odluke, s obzirom na to da DNS, stranka koja je dio vladajuće koalicije u RS, kao ni opozicione stranke ne podržavaju prodaju "Ljubije" firmi Evgenija Zotova.

Prema provjerenim informacijama, u Narodnoj skupštini se lobira za svaki glas, a na djelu je ponovo pokušaj kupovine poslanika. Nudi se, kako se navodi, sve od novca do funkcija. 
Prema poslednji informacijama, ključni bi mogli da budu glasovi pojedinih poslanika koalicije “Domovina”.

(Žurnal.info)