fbpx

Priča o obaveznom vojnom roku: Poselami babu i kaži mu da si glup!

Priča o obaveznom vojnom roku: Poselami babu i kaži mu da si glup!

Foto: Anna Ogiienko/Unsplash

Ovo nije tekst niti poziv na polemiku treba li Bosni i Hercegovini obavezni vojni rok, kojeg najavljuju u susjednim zemljama, u Hrvatskoj i Srbiji. Amer Obradović piše o njegovom iskustvu iz vojske od prije dvadesetak godina, o apokalipsi u vrijeme teških minusa u Bugojnu i poruka jednog kapetana, kojeg bi da je bio američki vojnik u Vijetnamu glumio Robert Duvall.

Piše: Amer Obradović 

Ima tome više od dvadeset godina. Ležao sam u kasarni tadašnje Vojske Federacije BiH, nadomak Bugojna, prema Rostovu. I gledao sam u plafon, a iznad moje glave nije bilo ventilatora za hlađenje, kao u uvodnoj sceni filma Apokalipsa sada. A i što će ti ventilator u januaru u Bugojnu, tada je napolju bilo minimum minus 20 svaki dan. Dok je kapetan Willard, kojeg sjajno u spomenutom filmu glumi Martin Sheen, bio zagledan u ventilator čiji zvuk se miješa s helikopterom, ja sam buljio u sijalicu, ali sam poput njega u podsvjesti čuo legendarni The End od Doorsa. Willardov put u Coppolinom antiratnom remek-djelu ide uzvodno velikom rijekom i završava legendarnim monologom odmetnutog pukovnika Waltera Kurtza (neprevaziđeni Marlon Brando) u kojem filozofski objašnjava zlo i tamnu stranu ljudske psihe. Ovaj flashback o Coppolinoj Apokalipsi i mojim vojničkim danima u Bugojnu upalio se kada sam pročitao vijest da bi Republika Hrvatska mogla ponovo uvesti vojni rok. A pošto je većinski vlasnik svega i svačega u Srbiji, koji se odaziva na ime Aleksandar, najavio da će i srbijanska omladina morati u vojsku, nekako se nameće i pitanje šta da radimo mi u Bosni i Hercegovini. Kuda da gonimo? Iskreno, možda je Vučić ispalio ”foru” o vojnom roku da bi ljudi zaboravili na svejanuarski mamurluk, krađu i malverzacije na izborima, naročito u Beogradu, možda će Hrvati umjesto vojske samo opet imati ”Odbranu i zaštitu”, ali vojni rok je, bar u moj vakat, bio teška tegoba i obična ”pilana”. Najbolje ga možda opisuje jedan vojnički napjev iz istočne Hercegovine, gdje su se nekada brusili najbolji kadrovi nekadašnje JNA i čiji su dril poštovali i Sovjeti, a on glasi: Mozak sve manji, stomak sve tanji, muda sve veća, to ti je Bileća!

Početkom dvijehiljaditih služenje vojnog roka od šest mjeseci bila je zakonska obaveza u Bosni i Hercegovini. Mnogi su je izbjegavali, tako što su mijenjali adresu boravka, pa bi roditelji za njih lagali da su u inostranstvu, ili su naprosto čekali da ostare, a bio je i onaj čuveni Prigovor savjesti, sve kako bi se izbjegla šarena uniforma. Ako ste, ipak, poput mene završili u vojsci, morali ste patiti po

”Pravili­ma službe”, ili ”Standardnoj operativnoj proceduri”, čuvenom SOP-u. ”Federalci” su se obučavali na M-16 puškama, baš onakvim sa kakvim su Amerikanci poput kapetana Willarda ratovali u Vijetnamu. Mi u Bugojnu nismo imali kapetana W. nego kapetana Č. Možda će dvije kratke poučne priče o tom čuvenom kapetanu iz Bugojna reći svu narodsku mudrost i sol života o vojnom roku i ”služenju domovini”. Da se razumijemo, to je bilo vrijeme kada se čekalo po sat vre­mena na kolu u kantini, svaki drugi dan se jeo gra­šak, ubijali smo se jajima i viršlama, a telefoni­rati se moglo svako treći dan, jer su u bugojanskoj kasarni na oko 500 vojnika postojale dvije telefonske govornice. Tako je bilo…

Helem, vojska znači pravila, a kapetan Č. je ta pravila shvatao na osebujan način. Bio je pravi vojnik, zajedno se regrutima bacao u snijeg, blato ili šiblje, pa smo zajedno bili Beta tim, te smo opkoljavali neprijatelja kada Alfa tim uspostavi kontakt… Dakle, ko nekad u onim JNA filmovima o crvenima i plavima. Pošto sam već bio završio fakultet, kapetan Č. me ”unaprijedio” u moralistu, pa sam vojsci morao držati lekcije o historiji, državi i pravilima ratovanja. Jedne prilike postroji tako Č. oko 150 vojnika na januarskom minusu na jednom proplanku iznad kasarne. Snijeg, sve poledilo, minus upek’o, puše vjetar sa Kupresa – sibirski, a mene zapalo da tim vojnicima pričam o Ženevskim konvencijama. Č. stoji do mene, sa plastičnim štapom u ruci (čini mi se da je to bio onaj plastični ”pomjerač” zavjesa) i pazi na disciplinu, pa kaže: ”Kreni, profesore!” I pođem da pričam vojnicima na tom smrznutom bijelom proplanku kako postoje pravila u ratu, da se mora paziti kako se ratuje, kako na ljudski način treba tretirati i ratne zarobljenike, kako i u ratu i nakon rata postoje pravosudne instance koje tretiraju ratna pravila, a posebno ratne zločine, što je radio Haag… I pričam ja, kad kapetan Č. podignu onaj plastični štap i zausti: ”Zaustavi se, profesore!” Izađe on pred onu vojsku, pa nastavi: ”Ratni zarobljenici…”, rukom britko pređe preko vrata, pa reče: ”Kod mene nije bilo takvih. Žikkkkkk… A ti nastavi, profesore!” Zbunjena vojska, ja još zbunjeni, nastavim nešto o Ženevskim konvencijama, šta ću, takvu sam naredbu dobio, dok je kapetan nastavio hodati ispred nas, držeći plastični štap iza leđa. Starješine, i one mlađe i one starije, u kasarni su pričali o kapetanu Č. kao neustrašivom borcu, ratnoj legendi. Bio je odlikovan i prošao je sva ratišta srednje Bosne, i ona prema Hercegovini.

Druga priča je o vojniku H. iz Konjica koji se potrefio u mom vodu. Njegov otac je ratovao uz kapetana Č. Međutim, vojska zna biti nezgodna ako niste, kako kažu, jednoobrazni, da čutu­ru, recimo, morate okačiti desno, da gas maska mora biti pod lijevim pazu­hom (četiri prsta od palete na jakni), da se pertle na čizmama se ne smiju vidjeti, da razmak između sva­kog vojnika mora biti 1.10 sa 0.10 metara… a vojnik H. nije baš kontao sve kako treba i onda bi čitav vod iskakao zbog njega, pa bi sve ponavljali, dok bi nas drugi vodovi šili, pa bi to kapetana Č. poprilično ljutilo. I tako nakon brojnih promašaja vojnika H., kad se jednom okrenuo ulijevo dok se ostatak voda opredijelio za udesno, kapetan je zagrmio izgovarajući njegovo ime: ”H!!!” A vojnik H., onako nasmiješen i samouvjeren, jer je znao da je Č. skupa ratovao i da voli njegovog oca, izađe dva koraka ispred stroja i odgovori: ”Izvolite, gospodine kapetane.”

Kapetan Č. je odbrusio: ”Vojniče H., poselami babu i kaži mu da si glup!” I toj rečenici stane sva narodska i praktična sol života o vojnom roku. Jer da je kapetan Č. bio američki vojnik u Vijetnamu, njega bi glumio Robert Duvall, on bi govorio da voli miris napalma ujutro i tjerao bi helikoptere da prave valove za surfanje…

Ovaj naš bugojanski je volio miris snijega ujutro i tjerao nas je da umjesto valova kao na sletu pravimo savršene vojne formacije i pokrete. Ali kod nas uvijek ima neki H. kojem ni Robert Duvall ni Francis Ford Coppola zajedno ne bi mogli pomoći.

tacno.net