fbpx

Mirjana Tešanović: Jasenovac "leti u nebo"

Nisam nikada posebno voljela istoriju, ali se jako dobro sjećam ekskurzije u sedmom razredu osnovne škole u okviru koje smo obilazili mjesta koja su tokom II svjetskog rata bila značajna u borbi protiv okupatora i domaćih izdajnika, kako se u to vrijeme nazivao antifašistički otpor u bivšoj nam državi. Tom prilikom bili smo na Kozari, a potom u Jasenovcu.

juzna kapija logora big

Južna kapija logora Jasenovac

Autor: Impuls

Učili smo kako je tamo stradalo 700 000 hiljada ljudi, Jevreja, Srba, Roma ali i Hrvata, koji su bili komunisti ili politički protivnici Nezavisne države Hrvatske, koja se tada smatrala državom satelitom nacističke Njemačke.

Prikazali su nam film o Jasenovcu koji niko od nas nije odgledao do kraja, jer smo, neko prije, a neko kasnije, izlazili i povraćali. Nakon toga su nam servirali ručak!? Dobro isplanirano ili puki nemar, poslije toliko godina manje je važno od činjenice da mi se taj događaj duboko urezao u sjećanje.

U tom sedmom razredu dobili smo i fiziku, moj omiljeni predmet, što nema veze sa posjetom Jasenovcu, već genetskim predispozicijama. Fizika ima posve jednostavnu logiku. Imate teoriju i dokaz koji je opšte prihvaćen sve dok ga neko ne "obori" drugačijim dokazom. Dok nemate dokaz, vaša teorija je samo teorija. Nekima će se dopasti, neki će je kritikovati, pa i ismijavati, pobijati drugim teorijama, ali sve dok nema dokaza svima je jasno da je riječ o nečemu što može biti, i ne mora.

Kakva je veza između Jasenovca i fizike koja je daleko manje podložna političkim manipulacijama od istorije, pa samim tim i manje zanimljiva? U posve jednostavnoj logici.

Svi smo čuli za silu teže kojom Zemlja privlači neko tijelo mase m, a označavamo je najčešće slovom G. Ta sila privlači sva tijela prema središtu Zemlje pa je stoga tu i usmjerena.

Sila teže razlog je zbog kojeg sva bića i predmeti ne odlete u Svemir, već stoje na površini Zemlje.

Kada pustimo tijelo da slobodno pada s određene visine, ono se giba ubrzanjem g koje iznosi 9,81 m/s2 neovisno o njegovoj težini.

Na Mjesecu npr. ubrzanje kojim tijelo pada kada ga slobodno pustimo 6 je puta manje nego na Zemlji, tako da bi tamo ljudi, sva druga tijela i predmeti lebdjeli iznad površine.

To što je ubrzanje slobodnog pada na Mjesecu 6 puta manje nego na Zemlji, nema nikakav uticaj na činjenicu da se radi o istoj sili.

Na sličan način možemo posmatrati Jasenovac. Bilo bi pravedno, ali i politički jako bitno kada bi smo znali tačan broj, imena i prezimena svih koji su stradali u ovom logoru smrti, ali tako preciznih podataka nema.

Od onih 700 hiljada žrtava koje smo učili u školi nekada, sada se manipuliše sa brojkama koje su 10 pa i više puta manje.

Međutim, sam broj ne mijenja ništa na činjenici da je Jasenovac bio logor smrti koji je dio holokausta, a za koji je odgovorna fašistička tvorevina zvana NDH.

I tu je ta jasna veza sa fizikom, Jasenovac nije teorija, Jasenovac je dokaz. Funkcionisao je po istom principu kao i ostali nacistički logori, fabrika smrti za Jevreje i Rome, pripadnike slavenskih naroda, u NDH su to bili Srbi, i političke neistomišljenike, kojih se Hitler riješio još na samom početku svoje vladavine, najviše u zloglasnom logoru Dahau.

KZDachau1945

Logor Dahau - Glavni ulaz nakon oslobođenja

Manipulacija sa brojem žrtava uz trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj u kojoj dominira klerikalizacija i radikalizacija društva, a ustaški pozdrav “Za dom spremni” postaje poželjan, pokušaj je da se “obori dokaz”. U fizici dokaz pobijate dokazom. Istorija funkcioniše malo drugačije.

Pod uticajem politike i klera, dokazi se mogu brisati, falsifikovati, pustiti da padnu u zaborav... Kada takva politika “obori” dokaz, može postaviti sasvim novu teoriju, zbog koje, istina, ne bi smo lebdjeli iznad površine Zemlje, ali nije isključeno da bi neki “odletjeli u nebo”.