fbpx

Andrićgrad nema građevinsku dozvolu: Zbog milionskog duga blokirani računi i imovina Emira Kusturice!

Firma „Andrićgrad“ u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su zgrade u Andrićgradu pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole

emir kusturica andricgrad

Piše: Ljiljana Kovačević

Firma „Andrićgrad“ u većinskom vlasništvu Emira Kusturice mora da plati 1,2 miliona KM poreza na dodatnu vrijednost, jer je utvrđeno da su zgrade u Andrićgradu pored Višegrada izgrađene bez građevinske dozvole, objavio je banjalučki portal CAPITAL.ba.

BLOKADA RAČUNA I IMOVINE

Kako se navodi, inspektori Uprave za indirektno oporezivanje u poslednjoj kontroli otkrili su da je „Andrićgrad“ d.o.o. Višegrad neosnovano prikazivao odbitak ulaznog PDV-a za izgradnju Andrićgrada, što nije mogao uraditi, jer za izgrađene objekte nije imao potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole.

CAPITAL.ba. je naveo da je UIO 9. septembra pokrenula postupak prinudne naplate, blokirala žiro-račune, provjerava svu pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća, te da je već izdala rješenje za zabranu otuđenja vozila u vlasništvu „Andrićgrada“.

Firma „Andrićgrad“ se nalazi i na 77 mjestu liste najvećih dužnika PDV-a s dugom koji na dan, 9. septembra danas iznosi 1.255.521,55 KM. Iznos duga se svakog dana mijenja zbog obračuna zateznih kamata tako „Andrićgrad“ trenutno ima glavni dug od 1.068.369,55 KM i zatezne kamate od 187.152,00 KM, naveo je CAPITAL.ba.

„Dug je utvrđen u kontroli koja je obuhvaćala kontrolni period od decembra 2012. do decembra 2014. godine. Najvećim dijelom dug se odnosi na osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a iz razloga nepostojanja građevinskih dozvola za izgradnju objekata“, potvrdio je portparol UIO
Ratko Kovačević.

„Andrićgrad“, kako se navodi u tekstu, trenutno ima šest aktivnih računa kod komercijalnih banaka, a u toku su provjere o visini sredstava koja bi mogla biti oduzeta radi namirenja duga po osnovu PDV-a.

Takođe, svim nadležnim institucijama su proslijeđeni zahtjevi za provjeru pokretne i nepokretne imovine.

“Izdato je i Rješenje o zabrani otuđenja vozila u vlasništvu pomenutog obveznika, a kako budu pristizale ostale informacije UIO će u skladu sa svojim nadležnostima postupati u postupku prinudne naplate”, rekao je Kovačević.

On kaže da onog trenutka kada „Andrićgrad“ pribavi neophodne građevinske dozvole stvoriće se zakonski osnov da najveći dio ovog duga više ne postoji, odnosno da mora platiti samo dug u iznosu od 150 hiljada KM, međutim do tada „Andrićgrad“ se tretira kao i svaki poreski dužnik i UIO mora da pokrene proceduru prinudne naplate.

Nesporan dug od 150 hiljada PDV „Andrićgrad“ mora da plati u svakom slučaju, jer je u kontroli utvrđeno da je dva puta izvršen odbitak ulaznog PDV-a po istim fakturama.

Indikativno je, navodi se, da je ovo već treći put kako inspektori UIO utvrđuju firmi „Andrićgrad“ isti propust sa neplaćenim PDV-om, što Kusturica očito ignoriše.

NA DRINI KUSTURICA

Žurnal se godinama bavio izgradnjom Andrićgrada, a u filmu “Na Drini Kusturica” dokumentovao je kako je Emir Kusturica u firmu “Andrićgrad” uložio svega 5100 maraka, a dobio više od 30 miliona maraka.

Film je otkrio kriminalne radnje u vezi sa ovim projektom, obznanio je koliko je novca iz brojnih institucija Republike Srpske preusmjereno u izgradnju Andrićgrada, potom ko je sve, osim entitetskih institucija, finansirao gradnju Andrićgrada, a koliko je novca uložio idejni tvorac i vođa projekta Emir Kusturica.

Film je razotkrio i politička sukobljavanja koja je izazvala gradnja Andrićgrada, nametanju ćutanja o njemu, kao i o tome zašto su se i kako dešavale promjene u projektu tokom njegove realizacije.

Film na “Drini Kusturica” objavljen je 21. Februara 2014. godine i prvi je od prikazanih filmova iz dokumentarnog serijala TV Žurnala – Afera. Film je do sada pogledalo skoro 60 hiljada ljudi.

Pogledajte film "Na Drini Kusturica"...

zurnal.info