fbpx

rtg kosti foto shutterstock

 Foto: Shutterstock

Novo istraživanje pokazuje zabrinjavajuću povezanost između viših nivoa zagađenja zraka i napretka osteoporoze, bolesti koji čini kosti krhkijima o podložnijima lomovima. Rizik od osteoporoze raste s godinama, a posebno je čest kod žena u postmenopauzi. 

Stoga su naučnici analizirali podatke 9041 žene u postmenopauzi tokom razdoblja od 6 godina, posebno se fokusirajući na mineralnu gustoću kostiju; što je neizravni pokazatelj osteoporoze i rizika od loma. Prikupili su njihove adrese i na području gdje žive pratili razine dušikovog oksida, dušikovog dioksida, sumporovog dioksida i čestica PM10 (zagađujuće čestice promjera manjeg od 10 mikrometara/μm).

Opasnost od dušikovih oksida 

Otkrili su da s povećanjem zagađenja opada mineralna gustoća kostiju u svim dijelovima tijela; uključujući vrat, kralježnicu i kukove. "Naše otkriće potvrđuje da loša kvaliteta zraka može biti faktor rizika za slabljenje kostiju, neovisno o socioekonomskim ili demografskim čimbenicima", rekao je biomedicinski naučnik Diddier Prada sa Sveučilišta Columbia u New Yorku. 

Dosadašnje studije pokazale su povezanost između onečišćenja zraka i većeg rizika od prijeloma kostiju, kao i većeg smanjenja koštane mase. Ovo novo istraživanje dodatno potvrđuje te nalaze s podacima o ženama u postmenopauzi i različitim mješavinama zagađenja zraka, piše Science Alert.

Prada i njegovi kolege posebno ističu povezanost između dušika i kostiju kralježnice. Skok od 10 posto ove vrste onečišćenja tokom trogodišnjeg perioda povezan je s prosječnim godišnjim gubitkom mineralne gustoće kostiju lumbalne kralježnice od 1.22 posto, odnosno dvostruko više nego prilikom normalnog procesa starenja.

"Prvi put imamo dokaze da dušikovi oksidi posebno doprinose oštećenju kostiju" 

Naučnici smatraju kako se to najvjerovatnije događa zbog toga što koštane stanice "odumiru" tokom oksidativnog stresa, odnosno kada ih uništavaju toksične molekule iz okoliša. "Prvi put imamo dokaze da dušikovi oksidi posebno doprinose oštećenju kostiju", rekao je Prada. 

Treba napomenuti da ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne uzročno posljedičnu vezu između onečišćenja zraka i gubitka koštane mase. No, sve više studija ide u prilog toj tezi. Istraživanje naziva Air pollution and decreased bone mineral density among Women's Health Initiative participants objavljeno je u časopisu eClinicalMedicine. 

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2