fbpx

palasova mačka foto shutterstock

Foto: Shutterstock

Tim naučnika nedavno je naišao na nevjerovatno otkriće, rijetku vrstu mačke koja živi na najvišoj planini na svijetu.

Na južnom dijelu Himalajskih planina istraživači su pronašli debeljuškastu kratkonogu Palasovu mačku koja se smatra ugroženom u svijetu.

Palasova mačka je divlja mačka koja živi u stepama centralne Azije, a sada je potvrđeno da barem dvije žive u Nacionalnom parku Sagarmata u Nepalu.

Prikupljeni uzorci

Nevjerovatno otkriće rezultat je ekspedicije Nacionalne Geografije iz 2019. godine, koja je uključivala najopsežnija istraživanja ove planine dosad, a naučnici su do otkrića došli na temelju prikupljenih uzoraka s dvije lokacije koje se nalaze na više od 5.000 metara nadmorske visine.

Ova vrsta mačke veličinom je slična kućnoj mački. Međutim, ona ima nekoliko upečatljivih razlika.

Kraće noge

Njihove su noge kraće, a krzno pahuljasto, zbog čega izgledaju poput plišanih igračaka. Zapravo su puno manje i lakše nego što izgledaju, ali zbog njihovog prekrasnog krzna koje ih štiti od hladnoće djeluju puno veće.

Ova vrsta mačke bez problema se penje po strmim stijenama, ali kako je riječ o divljim mačkama, nisu baš prijateljski raspoložene.

Ali to ih ne čini ništa manje neodoljivima. Naučnici kažu da su u planu nova istraživanja kako bi se saznao koliko ih tačno živi na najvišoj planini na svijetu.

Najmanje dvije mačke ove vrste žive u divljini duž južnog krila Mont Everesta.

Palasova mačka je dobila ime po Peteru Palasu, njemačkom naučniku koji je ovu divlju mačku otkrio u 18. vijeku na obali Kaspijskog jezera.

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Mart 2023
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2