fbpx

4cb4ba60f023932aac91

Ova godina bit će posljednja za nekoliko životinjskih vrsta. Globalno zatopljenje, zagađenje okoliša, uništavanje prirodnih staništa dovelo je do potpunog izumiranja što bi nas trebalo ozbiljno preplašiti

S krajem 2018. godine došao je i kraj za neke životinjske vrste na Zemlji.

'Zahvaljujući' čovječanstvu koje je nehumano iskorištavalo divlje životinje i njihova staništa mnogo životinjskih vrsta je pred izumiranjem, dok su neke potpuno izumrle. Današnja izumiranja događaju se 100 do 1000 puta brže od očekivane prirodne stope izumiranja, prenosi Mashable. Zaista poražavajuća činjenica.

U 2017. godini zabilježeno je izumiranje više vrsta guštera i šišmiša. Ove godine znanstvenici su obavijestili da su tri vrste ptica za koje se smatralo da su potencijalno izumrle, potpuno izumrle.

Biolozi su objavili istraživanja koja su zaključila da su potpuno izumrle još tri vrste ptice: Po'ouli havajska ptica koja jede kukce te brazilske ptice pjevice Cryptic Treehunter i Alagoas foliage-gleaner.

Ova godina je također bila posljednja za najpoznatiju plavu papigu na svijetu koja je bila glavi lik animiranog crtića Rio.

- Teško je odrediti je li neka vrsta zaista izumrla. Naprimjer, ako provedemo tjedne ili mjesece u potrazi za nekom vrstom na području na kojem inače obitava, što znači ako ne pronađemo niti jednu jedinku? - kazao je Trond Larsen, ekolog iz organizacije za zaštitu okoliša Conservation.

Pred izumiranjem je i najmanji morski sisavac na Zemlji Vaquita, pliskavica nalik dupinu otkrivena krajem 1950-ih. Ostalo je manje od 30 divljih Vaquita.

Uginuo je i posljednji mužjak bijelog nosoroga u dobro čuvanom rezervatu u Keniji i ostale su samo dvije ženke. To je potaklo znanstvenike da naprave embrio nosoroga koristeći spermu od uginulih mužjaka. Ako ne uspiju oploditi ženke, i ova vrsta će potpuno nestati s lica Zemlje.

Klimatske promjene i rast temperatura utječe i na život kukaca, temelj prehrambenog lanca planeta. Ekolozi su primijetili da se u posljednjih dvadeset godina dogodio drastičan pad i insekti izumiru u regiji Amazonije. Mnoge vrste pokušavaju se spasiti u planinama gdje je hladnije, ali sve je manje mjesta za njih.

Čovjek nije ni svjestan koliko su insekti bitni u hranidbenoj mreži. Njihov broj radikalno se smanjuje, a to bi trebalo uplašiti ljude.

24sata.hr

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU

Životna sredina - Arhiv

Decembar 2021
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2