fbpx

Predstavljamo neka od najzanimljivijih mjesta na svijetu na koja najvjerovatnije nikada nećete kročiti.

44 696x392

Ako biste gledali stare mape Islanda, ne biste mogli da pronađete Surtsej jer ostrvo nastalo nakon serije zemljotresa koji su pogodili Island šezdesetih godina. Naučnici su tada na Surtseju osnovali laboratoriju, koja se i danas nalazi u funkciji.

Pristup ostrvu dozvoljen je samo članovima pažljivo odabranog naučnog tima jer bi posjeta turista ugrozila njegov jedinstven ekosistem.

Manastir svete Katarine na Sinaju

Ovaj kompleks nalazi se na planini Sinaj od 6. vijeka, a njegove odmbrambene zidine su ga štitile prvo od upada Krstaša, a onda i svih ostalih opasnosti.

Katharinenkloster Sinai BW 2

Riječ je o jednom od najstarijih hrišćanskih manastira na svijetu, koji se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine, a samo Vatikanska biblioteka ima veću kolekciju starih manuskripata.

Dom je Kapele gorućeg grma, mjesta na kojem je Mojsije navodno vidio grm u plamenu, kao što je i opisano u Drugoj knjizi Mojsijevoj.

Ipak, manastir je zatvorio vrata posjetiocima ove godine, nakon što je pripadnik Islamske države ubio policajca u blizini.

Oblast 51, SAD

Oblast 51 u pustinjama Nevade jedna je od omiljenih destinacija ljubitelja teorija zavjera. Pripada Američkom ratnom vazduhoplovstvu i predstavlja mjesto na kojem su vršena nuklearna testiranja.

area 51 orig

Amerikanci su vrlo tajnoviti kad je riječ o Oblasti 51, pa su vremenom počele da se šire glasine da su na ovom području primijećeni vanzemaljci.

U bazu, naravno, ne možete da uđete, ali to nije spriječilo razvoj turističke industrije.

Sana, Jemen

Sanaa Yemen

Prijestonica Jemena jedan je od starijih i najviših gradova na svijetu. U Starom gradu, smještenom u srcu Sane, takođe se mogu vidjeti neki od najboljih primjera islamske i otomanske arhitekture.

Veći dio grada, u kojem ljudi žive već 2.500 godina, sagrađen je u 11. vijeku, a Sana se kao cjelina nalazi se na Uneskovoj listi svjetske baštine.

Pećina Lasko, Francuska

Davne 1940, grupa tinejdžera naišla je u oblasti Dordonja na pećinu čije su zidove krasili crteži stari 2.000 godina.

282554226 1280x720

Kada je pećina otvorena za javnost 1948. godine, nije prošlo mnogo prije nego što je prisustvo turista počelo da ugrožava slike. Pećina je iz tog razloga zatvorena, a u blizini otvoren muzej sa identičnom kopijom crteža.

Danas se nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine i može da se pohvali najstarijim prizorima životinja iz doba gornjeg paleolita, starim oko 19.000 godina.

Zavjetni kovčeg, Etiopija

18346 aksum ethiopia

Neko vrijeme prije rođenja Hrista, Zavjetni kovčeg koji sadrži table na kojima je uklesano deset Božijih zapovjesti, nestao je iz Jerusalima i završio u Etiopiji.

Kovčeg se danas nalazi u gradu Aksumu, a čuvaju ga čuvari, koji ne dozvoljavaju nikome da uđe u građevinu u kojoj se nalazi. Čak i da nekako uspijete da pronađete put u zgradu, nećete uspjeti da vidite Zavjetni kovčeg jer je sakriven.

Timbuktu, Mali

5415cdb833415a6b6721bf08af68b814

Ovaj antički grad u Sahari vjekovima je bio jedno od najvažnijih sjedišta islamskog učenja. Ipak, nakon terorističkih napada, posjeta turista ovom Uneskovom dragulju drastično je pala.

Zahvaljujući tome što se nalazi na nekim od najvažnijih trgovačkih ruta, u Timbuktu se slivalo veliko bogatstvo. Čak i danas trgovci solju prolaze kroz ovo mjesto, uprkos nemirima.

Atos, Grčka

U pravoslavnim manastirima na Atosu monasi žive već više od hiljadu godina.

maxresdefault

Ženama je zabranjen pristup, i to se vjerovatno neće skoro promijeniti. Čak ni životinjama ženskog pola nije dozvoljeno prisustvo, što znači da se mlječni proizvodi i jaja dopremaju iz drugih krajeva Grčke.

Jedini izuzetak su mačke, koje imaju zadatak da love miševe jer monasi u jednom trenutku više nijesu znali kako da izađu sa njima na kraj.

Leptis Magna, Libija

site 0183 0002 750 0 20151105121756

Čak i prije nego što su Libiju zadesili politički neredi, njen starorimski grad Leptis Magna nije bio mnogo popularan među turistima.

Osnovali su ga Feničani u 7. vijeku prije nove ere, a krasi ga obilje velelepnih građevina, među kojima se najviše ističe rimsko pozorište.

msn.com/B92

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU