fbpx

Dva kineska sela Vušan i Juepu u provinciji Fudžijan razdvaja samo jedna mala reka od jednog metra širine. Međusobna netrpeljivost između dva sela je trajala duže od 300 godina, sve do nedavno kada se dvoje mladih iz različitih sela nisu zaljubili i venčali u tajnosti!

engagement rings on hands images 59

Ova dva gore pomenuta sela imala su veoma neobičnu tradiciju koja je zabranjivala ljudima da se venčaju sa osobom iz sela preko puta reke.

"Niko ne zna kada je tačno počela zabrana venčavanja sa meštaninom drugog sela. Znamo samo da smo se više od 300 godina svađali oko prava na korišćenje vode" rekao je Vang Hongdong, sekretar komunističke partije u Vušanu.
Svađa je vremenom prerasla u kletvu prema kojoj brak sa osobom iz rivalskog sela može da vodi samo ka nesreći. Zabrana venčanja između dva sela Vušan i Juepu se poštovalo sve dok se pre tri godine devojka iz Juepua nije zaljubila u mladića iz sela Vušana.

"Obe njihove porodice su čvrsto verovale u kletvu i protivile su se njihovom braku" zaključuje Hongdong. Mladić i djevojka su se ipak venčali, ali su bili primorani da napuste Fudžijan i preselili su se u provinciju koja je od njihove udaljena oko 1500 kilometara.

2015. godine vratili u svoja sela da proslave svoj brak u mladoženjinoj kući, ali se mladini roditelji nisu pojavili na proslavi. Na kraju meštani oba sela su prestali da veruju u kletvu kada je djevoka rodila dva dečaka.

Kako bi zvanično obilježili pomirenje i ulinuli zabranu brakova, dva sela su organizovala ceremoniju kojoj su prisustvovali budistički i komunistički zvaničnici. Ceremoniji je prisustvovalo oko 500 ljudi iz sada naravno, oba sela.

Izvor: Zanimljivosti dana

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU