fbpx

Na području Namalanda gotovo da i nema površinskih voda, a podzemna je voda bočata i ima je vrlo malo. S obzirom na sve to, Namaland može djelovati vrlo neprivlačno - izuzev u vrijeme čudesne preobrazbe koja se događa jednom godišnje!

NCTA flower pic 2

Svake godine, na kratkotrajnom prijelazu između hladne zime i vrelog suhog ljeta, cvjetaju svi mogući cvjetovi na mjestu na kojem se takva ljepota ne očekuje

Dokle god pogled seže, prostrana ravnica prekrivena je cvjetovima svih boja. Posjetitelji često ne mogu prikriti uzbuđenje kad ugledaju taj čudesan prizor koji se u Namalandu može vidjeti jednom godišnje. Jedna je žena zadivljeno rekla: ”Na prvi pogled cvjetovi izgledaju poput užarene lave koja polako curi iz pukotina u stijenama, prekrivajući čitava polja svojom žarko narančastom bojom.“

No zbog čega je ova proljetna preobrazba tako zadivljujuća?

Namaland je golemo sušno područje na jugu Afrike, a jedan njegov dio, koji se naziva Mali Namaland, nalazi se na sjeverozapadu Južnoafričke Republike. Iza planina koje se nalaze na sjeveru teče rijeka Orange, koja je krajnja sjeverna granica tog područja. U tom sušnom kraju temperature gotovo cijele godine danju dosežu i do 40 Celzijevih stupnjeva, a noću zahladi i temperatura se zna spustiti 8 stupnjeva ispod nule. Na području Namalanda gotovo da i nema površinskih voda, a podzemna je voda bočata i ima je vrlo malo. S obzirom na sve to, Namaland može djelovati vrlo neprivlačno - izuzev u vrijeme čudesne preobrazbe koja se događa jednom godišnje!

153689975f7bfd6893cc33f29efbc15f

Ubrzo nakon kišnog razdoblja, koje traje od početka kolovoza do sredine rujna, bezvodne ravnice Namalanda iznenada procvatu i zablistaju u punom sjaju. Na poljima procvate bezbroj narančastih, žutih, ružičastih, bijelih, zagasitocrvenih, plavih i ljubičastih cvjetova. Budući da ta cvjetna parada traje svega nekoliko tjedana, posjetitelji iz cijelog svijeta s nestrpljenjem očekuju vrijeme kad će moći uživati u raskošnoj ljepoti cvijeća.

Za takve uistinu spektakularne prizore zaslužna su dva faktora: odgovarajuća količina kiše i obilje sunca. Kad biljke procvatu, svi se nadaju da neće zapuhati vrući istočni vjetrovi, jer bi u tom slučaju nježne latice cvijeća ubrzo uvenule i izgubile boju.

Čudesnoj ljepoti Namalanda doprinosi i to što biljke koje tamo rastu imaju mnogo sjemena. No mnoge vrste cvjetnica ne niču svake godine — njihova ljepota dolazi do izražaja samo u specifičnim klimatskim uvjetima. Dok neke vrste sjemena prokliju već za godinu dana, druge leže u tlu po nekoliko godina, čekajući idealne uvjete za rast. ”Neke vrste sjemena“, objašnjava jedan posjetitelj, ”imaju zaštitni mehanizam koji sprečava prijevremeno klijanje. Zahvaljujući tome sjeme ne proklije kad u vrijeme velikih vrućina slučajno padne kiša, već onda kad dovoljno zahladi i kad u tlu ima dovoljno vlage — što su idealni uvjeti za rast i opstanak u ovoj surovoj sredini.“

Ovisno o količini oborina i o tome pušu li vrući vjetrovi, cvjetna polja svake godine imaju drugačiji izgled, koji nije uvijek jednako raskošan. ”Budući da svaka vrsta sjemena proklije na drugoj temperaturi te da prve kiše mogu pasti u razdoblju od travnja do srpnja (a to su mjeseci s različitim temperaturama), svake godine prokliju neke druge vrste sjemena.

Možete li zamisliti da ovdje raste preko 4 000 biljnih vrsta, koje se razlikuju po izgledu i boji cvjetova te načinu klijanja sjemena? U nekim predjelima na samo jednom kvadratnom metru raste 10 do 20 vrsta cvijeća!

Namaqualand Flowers

Mnogi likovni umjetnici, pjesnici i pisci pronalaze inspiraciju u tim zadivljujućim cvjetnim prizorima. ”Bio je to veliki dan za Zemlju“, rekao je Diederik Johannes Opperman, pjesnik iz Južnoafričke Republike, ”kad je kroz rupicu na Gospodnjoj vreći s najboljim sjemenjem procurilo dragocjeno cvjetno sjeme.“ Jedan drugi umjetnik koji se divi ljepoti Namalanda napisao je: ”Izgledalo je kao da je duga prošla iznad pustinjskog prostranstva, prosipajući posvuda kapljice raznih boja.“

Impulsportal/wol.jw

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU