fbpx

Cordyceps sinensis, ili gljiva gusjenica na gorjima oko Himalaje vrijednija je od zlata. S dolaskom proljeća, svi stanovnici kao začarni prekidaju sve svoje poslove i kreću u potragu za gljivama gusjenicama. Što je to gljiva-gusjenica i kolika je njezina vrijednost?

ghljifugd

Brojni stanovnici visokog gorja u Nepalu, Butanu i Tibetu u proljeće ostavljaju svoje domove te kreću u potragu za živim zlatom. S pravom se tako naziva, jer cijena za gram najbolje robe, preračunato, iznosi 24 eura. 2008. godine policija je uhvatila lopove koji su ukrali dva kilograma gljiva-gusjenica, a vrijednost ukradene robe iznosila je 11.000 eura na mjestu pronalaska s tim da bi se cijena popela i do 30.000 eura u Hong Kongu, Tajvanu, Singapuru i Shanghaiju.

Svoju vrijednost zahvaljuje dobrom glasu koju je stekla kao osnažujući tonik, a pogotovo kao afrodizijak. U 15. stoljeću jedan tibetanski liječnik je prvi put spomenuo gljivu "Yartsa gunbu" pod tim imenom i hvalio je kao stimulans spolne želje i učinkovitosti neusporedive jačine.

Znanstvenici su mišljenja da je Cordyceps u svakom pogledu zdrava namirnica, kao i mnoge druge gljive sadrži mineralne tvari, vitamine i antioksidanse. Gljiva je delikatesa i statusni simbol novopečenih bogataša. Ti ljudi posjeduju novac i moć, i prema riječima jednog trgovca u Shanghaiju, oni ju žele da dožive duboku starost i pritom što dulje imati trajnije erekcije.

No što je zapravo gljiva-gusjenica?

'Yartsa gunbu' (ljetna trava, zimski crv) ili skraćeno Bu, lokalno je ime za gljivu-gusjenicu. U rano ljeto zreo plod svake gljive uokolo razasipa svoje spore. Te spore su u stanju preživjeti i najekstremnije uvjete u okolišu. Kada se u slijedeće proljeće povisi temperatura i spore, nošene vodom od snijega koji se otopio, dospiju u tlo, počinje jeziva priča o gljivama-gusjenicama.

Spore u tlu klijaju i napadaju ukopane ličinke na Himalaji endemičnih noćnih leptira iz porodice Hepialidae. Nakon što se parazit smjesti u gusjenicu, preobražava se u pravog ubojicu. Počinje jesti svog domaćina živog!

I to prema preciznom planu. U početku pazi da vitalni organi ostanu netaknuti, tako da se gusjenica i dalje može kretati. Prije konačnog stadija, tj. prije smrti gusjenice, proždrljivo strano tijelo preuzima nadzor nad sustavom kretanja svoje žrtve i navodi je na željeni položaj nekoliko centimetara ispod površine tla, glave usmjerene prema gore.

Od tog trenutka spori više nije potrebna gusjenica, i izdanak gljive koji raste poput roga izbija ličinki iz čela i dospijeva na danje svjetlo. U unutrašnjosti gljive umjesto organa i tkiva su fini miceliji gljive, a od leptirove ličinke ostao je samo hitinski oklop.

Iscrpljujuća potraga

Sakupljači na himalajskom području zajedno godišnje sakupe i do nekoliko stotina tona gljiva-gusjenica. Žive u šatorima, a sve što im je potrebno za život moraju nositi sa sobom. Policijski službenici više ne dopuštaju besplatnu portagu, pa stanovnicima naplaćuju raznorazne pristojbe, koje se nama čine smiješnim iznosima (od 1 - 10 eura), ali lokalnom stanovništvu znači bogatstvo.

https://www.youtube.com/watch?v=QQIYqUBOiXk

Čuda prirode

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU