fbpx

Za ovaj prekrasan prizor u Waitomo špiljama na Novom Zeland zaslužni su insekti koji koriste svjetleće ljepljive niti kako bi uhvatili svoj plijen.

8093809383 1200x675

Na tisuće plavih svjetala trepere kao zvijezde na nebu i privlače brojne turiste, ali mnogi se iznenade kada saznaju što se uistinu krije iza tog zadivljujućeg prizora.

Zoolog Janek von Byern s University of Vienna iz Austrije proučava sluzavi sekret kojeg izlučuju ova neobična stvorenja te je sa svojim kolegama proveo mjesece u mračnim špiljama.

Ove životinje su svjetleći crvi koji pripadaju vrsti Arachnocampa luminosa: naziv arachno su dobili zbog svojih svilenkastih zamki kakve koriste i pauci, a naziv luminosa zbog toga što sjaje.

Kada ličinka izađe iz jaja, ona duž stropa i zidova špilje ispušta svilene niti duge i do 0.3 m. Potom na njih iz usta izbacuje sluz koja se formira u kuglice. Ona zbog svoje posebne strukture upija vodu iz vlažne okoline te se širi. Ovo ljepilo sadržava 99% vode, a sluz se sastoji od proteina, soli i uree.
Kako bi privukao svoju žrtvu, svjetleći crv osvjetljava svoju mrežu reflektirajućih kuglica tako što upali svoj svjetleći rep, a zatim provjerava je li se koji vodencvijet možda zalijepio za njih. „Oni vuku niti, zatim ih jedu, pa ih opet vuku sve dok ne dođu do plijena“, kaže dr. von Byern. Svaka nit može podnijeti težinu 3 vodencvijeta dok ne pukne.

Znanstvenici su prikupili na tisuće niti te su ih testirali s brojnom opremom koju su unosili i iznosili iz špilje. Ispitivanja su morali vršiti unutra jer kada su iznosili niti van, kuglice su nestajale zbog promjene u količini vlage u atmosferi. Dr. Von Byern je otkrio da kuglice nestaju kada je vlažnost manja od 80%. A bez svoje ljepljive mreže, svijetleći crvi gladuju.

S dolaskom turista, temperatura u špiljama se počela mijenjati i vlaga se smanjivala. Jednom se vlaga u špiljama toliko promijenila da su crvi nestali i nisu se pojavili pola stoljeća. Danas u nekim špiljama postoje vrata koja se automatski zatvaraju i sprječavaju ulaz ili izlaz sve dok se vlažnost zraka ne normalizira.

https://www.youtube.com/watch?v=AlLKjKgV5So

geek.hr

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU