fbpx

Codariocalyx motorius, Telegraf biljka ili semafor biljka, je prilično fascinantna biljka. Ona je ustvari tropski-azijski grm,koji ima sposobnost pokreta, baš kao i biljka mesožderka i mimoza. Funkcionira tako što njeni listovi se pokreću u ritmu muzike, gore-dole.

thumb460 47477 v139716

Ljudi nisu jedina bića na planeti koja vole ples. A nije ni riječ o životinjama naravno. Vjerovali ili ne, postoji i biljka koja također uživa u u ritmu muzike. Codariocalyx motorius, Telegraf biljka ili semafor biljka, je prilično fascinantna biljka. Ona je ustvari tropski-azijski grm, koji ima sposobnost pokreta, baš kao i biljka mesožderka i mimoza. Funkcionira tako što njeni listovi se pokreću u ritmu muzike,gore-dole.

Najbolje od svega je što se ovi pokreti mogu viditi golim okom, i nije nam potrebna kamera da bi snimili pokrete i vidjeli ih u slow-motion efektima. Biljka je građena od listića, jednog većeg i dva manja, koji su povezani končićem koji im omogućava njihovo kretanje gore dole. Međutim, biljka će plesati samo uz pomoć svjetla, baš kao što se i suncokret okreće uz pomoć sunca. Razlog zbog kojeg joj je potrebna svjetlost je taj što da bi plesala, potrebna joj je energija , a ona tu energiju ustvari upija iz svjetlosti, odnosno sunčeve energije. Ponekad, biljka će reagovati na najmanji dodir ili male vibracije. U večernjim satima ili kada je mrak, lišće se savija prema dole. Ova biljka je idealan ljubimac za djecu koja baš i ne vole životinje, ili su alergična na njih. Na vrlo zabavan način će zavoljeti ovu biljku i sigurno će im prirasti srcu.

Biljku je jednostavno održavati. Potrebno je da se zasadi u dobro isušeno i lagano tlo. Saksija neka bude izložena dnevnom svijetlu, koje je potrebno za razvoj biljke. Biljku je potrebno redovono zaljevati, ali tek onda kada se isuši zemlja u kojoj bilja raste. Što više sunčeve energije dobija, to će lišće veće i zelenije biti, i procvjetaće žarko ljubičastim cvjetovima. U divljini, ove biljke plešu obično u azijskim zemljama, kao što su, Bangladeš, Kina, Indija, Laos, Malezija, Pakistan i Tajland. Zanimljivo, ova biljka također sadrži široku paletu alkaloida koji se mogu koristiti u farmaceutske svrhe.

Ovdje možete pogledati kako biljka pleše uz zvuke muzike iz pozadine :

https://www.youtube.com/watch?v=J-fIKlcCbSU

Čudesna priroda

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU