fbpx

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe.

boza

Boza je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj slastičarnici mogli da se osvježimo bozom ali u ova moderna vremena to je postala rijetkost. Bozu su mnogi pili u djetinjstvu, gaseći žeđ tokom ljetnih vrućina upravo hladnom bozom.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja djeca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cijenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija; naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje...

Recept za bozu je jednostavan i svako je, bez problema, može pripremiti u svome domu.

Potrebni sastojci za bozu

- 5 l vode

- 1 kg šećera

- 600 g neprosijanog kukuruznog brašna

- 30 g kvasca

Kako se pravi boza

Kukuruzno brašno prelijte toplom vodom i ostavite jedan dan da odstoji.

Sutradan ga kuhajte oko 2 sata uz povremeno miješanje.

Kada se ohladi dodajte kvasac, i to tako da ga prethodno razmutite u malo vode i ostavite da "nadođe".

Pomiješajte i ostavite da odstoji preko noći.

Sljedeći dan procijedite i dodajte šećer. Dobro izmiješajte dok se šećer ne istopi.

(Eto zašto se u narodu kaže: prosto kao boza.)

Zbog relativno velikog udjela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti okus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mješavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj okus. Zato je obavezno treba držati u frižideru. ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.

Kao i sva plemenita pića, boza se pije dobro rashlađena, ali bez leda!

Nostalgično

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU