fbpx

Postoje neka čudna mesta na ovoj našoj planeti, gde ne važe poznata pravila fizike.

anomalije

Postoje neka čudna mesta na ovoj našoj planeti, gde ne važe poznata pravila fizike. Navešću dva mesta, oba u Kaliforniji – prvo je „Mystery Spot“, blizu Santa Cruza, a drugo je „Oregon Vortex“ (vrtlog), u Gold Hillu. Širom sveta postoje mesta gde vladaju gravitacione anomalije, a uglavnom se radi o „uzbrdnim nizbrdicama“. Na većini tih puteva je dokazano da je u pitanju optička iluzija, pa ih neću pominjati. Za ova dva mesta u Kaliforniji neki takođe tvrde da je u igri optička varka, međutim, i da je tako, užasno su mi interesantna i razlikuju se od običnih drumova gde vozilo samo od sebe „lagano ide uzbrdo“.

Skoro okruglo područje, prečnika oko 55 metara, Oregon Vortex je postao još tridesetih godina privlačan za turiste.
Usred ovog takozvanog vrtloga nalazi se iskrivljena “Kuća misterije”, mesto gde pukom zamenom mesta možete promeniti visinu, i to nije samo optička varka. Tu se stvari kotrljaju uzbrdo umesto nizbrdo prkoseći zakonu gravitacije, a metla umesto da padne stoji iskrivljena pod uglom. Jedni ovakve pojave objašnjavaju pojavom anomalije u gravitaciji tog mesta, a drugi tvrde ... znamo već – optička iluzija.

mystery5

Oregon Vortex je otkrio i proučavao fizičar Dzon Litster, u periodu od 1920 do smrti 1959. Zanimljivo je da je sve prikupljene podatke o Vortexu spalio pred smrt. Neki tvrde da je izjavio kako „još nismo spremni da prihvatimo neke stvari“, a drugi da je to lepa priča koja privlači turiste. Indijanci su ovo mesto smatrali svetim, jer njihovi konji nisu hteli da kroče na to tlo i izbegavali su ga. Vortex se proteže duboko u zemlju, ali obuhvata i vazdušni prostor iznad sebe, tako da je bilo slučajeva da su avionima otkazivali instrumenti u toku preleta Vortexa, a neki ljudi su osećali vrtoglavicu I mučninu u njemu.

mistery spot

Mystery Spot je otkriven 1939. godine. Danas je ta anomalna zona, površine prečnika oko 46 metara na padini brežuljka, postala mesto posete velikog broja turista. Na ulazu u anomalni predeo zemlje poprečno leži tanka betonska tabla. Jedan njen kraj nalazi se u zoni zagonetnih sila, dok je drugi van tog dejstva. Uz pomoć libele, koju vodič uvek nosi sa sobom, svako može da se uveri da tabla leži apsolutno horizontalno. Ipak, ako na njene suprotne krajeve spotpostavimo dva muškarca približno iste težine, uočićemo da će znatno teži biti onaj koji se nalazi u zoni anomalnog dejstva. U unutrašnjosti ove tajanstvene zone, nalazi se mala drvena koliba. Ona je jako nagnuta i dok se posetioci približavaju ovom čudnom objektu, osećaju pojačan pritisak, tako da su prinuđeni da se naginju napred kao bi održali ravnotežu. U anomalnoj zoni, kompas se ponaša sasvim čudno: na metar od zemlje, on precizno pokazuje strane sveta, ali ako se spusti samo malo niže, kazaljka na kompasu menja svoj položaj za 180 stepeni! Ako se teška metalna kugla gurne po žlebu, nagnutom u pravcu centra zone, ona će se zaustaviti pre polovine putanje i brzo dokotrljati nazad. Isto tako, narušavajući zakon gravitacije, ponašaju se i nemetalni predmeti. Sve te pojave maksimalno se pojačavaju u centru zone, u unutrašnjosti kolibe, u kojoj posetioci osećaju najsnažnije delovanje. Njih nevidljiva sila vuče prema zemlji takvom snagom da se stvara vizuelni utisak lebdenja u vazduhu.

Profesor Slawek Tulaczyk sa Univerziteta u Santa Cruzu kaže da te „misterije“ nisu ni stvarnost, ali ni prevara. Jednostavno, da su to odlično napravljene iluzije.

Bez obzira što su ove dve kuće zapravo samo zabava i igraonice za veliku decu, baš bi bilo užasno interesantno da je u pitanju neka anomalija ili misterija, a ne isključivo iluzija.

https://www.youtube.com/watch?v=743oy55RqX4

https://www.youtube.com/watch?v=FWs6cpABGwg

Separe

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU