fbpx

6800e071c9db73cf6871053072034792

 Świętowit vel Svantevit, a statue of the pagan Slavic god, photo: Andrzej Sidor/Forum

„Svaki čovjek je zvijezda”,  govorio je davno Aliester Crowley. Sloveni su takođe smatrali da se svako rađa pod jednom zvijezdom i da poslije smrti odlazi na neku od njih. Ovo nebesko stanište mrtvih duša Sloveni su nazivali Irij i tamo su odlazili oni koji su zaslužili da se uznesu među svoje bogove. Sistem slovenske astrologije sličan je svakom astrološkom sistemu korespondencija po kome određeni bogovi odgovaraju određenim planetama i sazvježđima. Evo kako ukratko izgleda slovenska verzija zapadne astrologije onako kako ju je vidio Asov.

Sazvježđe Belojara odgovara zodijačkom polju Ovna. Proljetnom ravnodnevnicom tj. prvim Belojarem započinjala je slovenska godina kao i novi zodijački cilkus – Doba Svaroga.

Lada, boginja ljubavi i cvjetanja vezana je za zodijačko sazvježđe Bika i ona po svojim funkcijama odgovara rimskoj Veneri.

Kupalo je vezan za Blizance, a Krišnji, pak, za sazvježđe Raka.

Dažbog, slovensko božanstvo Sunca vladalac je sazvježđa Lava dok Djevica odgovara Maji Zlatogorki (Zlata Maja).

Sljedeće sazvježđe, polje Vage, vezano je za Velesa, gospodara životinja, pogotovo medvjeda, pa nije ni čudo što zvijezde Velikog medvjeda nalaze blizu Velesovog sazvježđa.

Perun kao vladalac Škorpije povezan je sa planetom Mars, a ova planeta se inače i naziva Perunovom zvijezdom. Zanimljivo je shvatanje Slovena po kome ratnici u boju poslije smrti odlaze na ovu planetu, a sličan koncept nalazimo kod Nordijaca i njihovoj viziji ratničkog raja - Valhale.

Na Perunovu zvijezdu su, dakle, odlazili samo oni koji su svoj život žrtvovali višim ciljevima, odnosno, koji su kroz borbu i samožrtvovanje slijedili Stazu Prava.

No vratimo se sazvježđima. Sljedeći zodijački znak - Strijelac ima svoj pandan u slovenskom Kitovrasu, a Jarac u Koledu. Ovo pokazuje da sistem slovenskog vedizma ima itekakve osnove u narodnom vjerovanju jer je poznato da se u selima oko Božića slavi upravo Koledo i pjevaju koledarske pjesme.

Krišna, tj. slovenski Krišnji vezan je za sazvježe Vodolije, a posljednje sazvježđe - Ribe u ovom sistemu je sazvježđe Roda.

Vesna Kakaševski

starisloveni.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU