fbpx

ostrvo382947 696x464

Foto: mybestplace.com

El Oho, poznato i kao Okruglo ostrvo, jedinstveno je misteriozno plutajuće ostrvo koje se nalazi u delti rijeke Parana u sjeveroistočnoj Argentini. 

Ostrvo, prečnika oko 120 metara, gotovo je savršenog kružnog oblika i specifično je po neprekidnoj rotaciji oko svoje ose.

To je tanka traka zemlje koja je savršeni krug od 120 metara, oblika koji rotira na sebi. Pluta između bistre i smrznute vode bazena koji je potpuno jedinstven za ovo područje. Ova neobična pojava je jednostavno savršena, toliko savršena da gotovo izgleda lažno.

Ostrvo je 2016. godine otkrio argentinski reditelj Serhio Nojšpiler, tražeći lokaciju za svoj film o paranormalnim pojavama. Tek kada se vratio na to mjesto, shvatio je da je ostrvo promijenilo položaj, a kretanje su potvrdili i Guglovi satelitski snimci napravljeni u različito vrijeme. Snimci su pokazali i da ostrvo postoji u delti rijeke Parana dvadeset godina, od 2003.
Plutajuća ostrva postoje širom planete. Nastaju kada se vodenom bilju korijen odvoji od dna jer je voda postala preduboka. Uobičajeno je da se pomjeraju, odnosno vjetar ih pokreće amo-tamo.
 
U jezeru Titikaka, na primjer, grupu od 120 takvih plutajućih ostrva nastanjuje pleme Uru, ali oni zahtijevaju stalno održavanje zbog svoje nježne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Oho je iznenađujuće čvrst i kompaktan.
 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU