fbpx

flatten

Poznat je i pod nazivom “divovski pauk rak”, pauk lovac odnosno pauk huntsman poznat je po svojoj zastrašujućoj veličini.

Pauk lovac proračunati je grabežljivac, a ova divovska sorta je najduža vrsta pauka na Zemlji, po rasponu nogu. Ovaj pauk može biti mali čak centimetar, a kod nekih vrsta narasti do gotovo 30 centimetara. Za ubijanje plijena ne trebaju čak ni mreže. Umjesto toga, zastrašujuće brzo trči po tlu te imobilizira svoje žrtve otrovom.

Postoji više od 1200 vrsta pauka lovaca razasutih po cijelom svijetu. Australija je ovdje prirodno preuzela vodeću ulogu, sa 155 takvih vrsta. Gotovo 100 njih endemično je za naciju natopljenu životinjama.

Neki vjeruju da članovi obitelj Sparassidae potječu od jednog zajedničkog pretka u jugoistočnoj Aziji. Jasno je da lovac preferira toplu i umjerenu klimu. Ogromna i vješta u ubijanju, jedna vrsta polaže vrećice jaja velike poput loptica za golf. Drugi savršeno kamufliraju u divljinu ili vašu spavaću sobu.

Navike i stanište pauka lovca

Oba spola imaju crne mrlje na nogama, a mužjaci još jednu tamnu prugu na trbuhu. Povlače se u pukotine te pomoću vida i vibracija pronađu svoj plijen.

Često se nazivaju divovski pauci rakovi zbog svog divovskog izgleda i širokog stava. Neke od većih vrsta preferiraju šumovita područja pa se stoga nazivaju drveni pauci, dok se rod Palystes u južnoj Africi naziva pauk koji jede guštere. Iznad svega, pauci lovci su brzi.

Holconia hirsuta, na primjer, svakog čovjeka na zemlji pretvorila bi u prašinu da nije relativno mala. Endem Queenslanda na sjeveroistoku Australije, kreće se 42 duljine tijela u sekundi. Čak se ni svjetski rekordni sprinter Usain Bolt nije mogao usporediti sa svojom brzinom od 5,2 duljine tijela u sekundi.

Zlatni lovac (Beregama aurea) zaostaje još uvijek impresivnom brzinom od 31 duljine tijela u sekundi. No, razmnožavanje je ono što ih uistinu razlikuje. S zanemarivom težinom od 5,5 grama, ovaj pauk polaže jaja velika poput vaših jutarnjih jaja za doručak.
 

Ta stvorenja su noćna, izlaze iz svojih tropskih ili šumovitih skrovišta kako bi lovila plijen kad sunce zađe. Na sreću, više vole insekte nego ljude.

Ujed pauka rezultira potencijalno višesatnom boli, a otrov uzrokuje ozbiljnu upalu koja ubrzava rad srca. Međutim, to nije sve, budući da je poznato da su ugrizli tih velikih noćnih uhoda ti koji su tjerali ljude na povraćanje dok su se borili s ozbiljnom glavoboljom.

Nije poznato jesu li ove životinje aktivno svjesne da ono što grizu neće moći pojesti. Usprkos tome, poznato je da brane svoje potomke, koji mogu prerasti u stotine potomaka.

Ako se nađete u susretu s lovačkom obitelji pauka, imajte na umu da bi svaka opažena prijetnja mladima ili vrećicama majčinih jaja mogla dovesti do problema.

Možda biste mogli krenuti zbunjujućim stopama Jakea Graya, Australca koji je voljno godinu dana živio s golemim paukom lovcem.

giant huntsman spider in house and headphones

Kao što je najavio na Facebooku krajem 2020., Gray je gledao kako “moćni lovac” raste tijekom pandemije. Čovjek iz Queenslanda otkrio ga je 2019. godine, redovito ažurirajući svoje sljedbenike na društvenim mrežama napretkom “velike djevojke” koji je narastao do veličine tanjura za večeru.

“To su pauci koje želimo u svojim domovima. Oni ubijaju sve druge pauke u kući, štakore, miševe i ostale ljigave gmizavce. Ne rade mreže i potpuno su bezopasni za ljude. Kad vidim lovca u svojoj kući zahvalan sam jer znam da tu onda nema ništa štetno. Oni su dobričine”

Možda je zastrašujuće od pronalaska takvog u svom domu spoznaja da škakljanje u uhu nije nikakav fantomski osjećaj. To se dogodilo Ollyju Hurstu u listopadu 2020. Rekao je da je “osjetio kako me nešto škaklja po uhu”, kada je skinuo slušalice zatekao je divovskog lovačkog pauka.

Zona Zanimljivosti

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU