fbpx

5315a5e7 8ed4 49c0 b5b1 ebedee1c3573

Foto: Unsplash

Iako mnogi vlasnici kućnih ljubimaca znaju koje mjere opreza trebaju poduzeti ljeti kako bi zaštitili svoje četveronožne prijatelje od vrućine, manje je onih koji znaju kako se brinuti o sigurnosti životinja zimi.

Baš kao i ljudi, životinje mogu patiti na hladnom vremenu. Iako se većina pasa voli igrati u snijegu, važno je da im pritom bude toplo. Neke pasmine grijat će gusta dlaka, ali kratkodlake pasmine i neki štenci trebat će zimski kaput, navodi Dogs Trust. Međutim, ne uživaju svi psi u nošenju kaputa u početku, pa ih na to treba privikavati postepeno, odnosno uvođenjem odjevnog komada na pozitivan način, piše Index.hr.

Kada je riječ o dizajnu kaputa, stručnjaci savjetuju da birate komade s reflektirajućim detaljima tako da vaš pas bude dobro vidljiv vozačima i ostalim šetačima.

Psa držite na uzici

Osim odjeće, postoji još nekoliko stvari koje treba imati na umu kad temperature padnu ispod nule. To uključuje držanje psa na uzici budući da snijeg može prekriti nesigurna područja, pa je to način da ga spriječite da istražuje nesigurnu okolinu, pojašnjava Dogs Trust.

Također je važno ne dopustiti psu da se igra na ledom prekrivenim vodenim površinama jer bi led mogao popucati pod njegovom težinom.

Pripazite na sol

Prema veterinaru Benu Vetu, zimski uvjeti mogu predstavljati problem za šape kućnih ljubimaca. U videu koji je nedavno podijelio o zaštiti psa na snijegu otkrio je da je ključno redovito provjeravati šape psa jer se snijeg može zabiti među prste, što je izuzetno bolno.

Osim toga, sol kojom se posipaju ulice može iritirati šape psa i opasna je ako se proguta.

"Čak i mala količina čiste soli može biti vrlo opasna za kućne ljubimce. Gutanje soli može rezultirati visokom koncentracijom natrija u krvi, što može izazvati žeđ, povraćanje i letargiju, a u težim slučajevima postoji rizik od grčeva i oštećenja bubrega", pojašnjavaju iz Kraljevskog društva za sprječavanje okrutnosti prema životinjama.

Zato je nakon šetnje ili boravka na otvorenom važno temeljito obrisati šape psa, kao i dlaku na nogama i trbuhu. Ako sumnjate na to da je vaš ljubimac progutao kamenu sol, odmah se javite veterinaru.

Izbjegavajte duge šetnje na niskim temperaturama

Akademici sa Sveučilišta Tufts u Massachusettsu sugeriraju da su temperature između -1 i 4 Celzijeva stupnja "potencijalno nesigurne" za pse male i srednje veličine, izvijestio je National World. Za velike pse to su temperature između -6 i 1 Celzijevog stupnja. Pri takvim uvjetima životinje ne bi trebale biti na otvorenom duže vrijeme.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU