fbpx

ice cave pond

 Foto: e-itaca.es

Malo je mjesta na svijetu gdje možete iskusiti svaku fazu ciklusa vode odjednom. Ali postoji magija u ledenim pećinama Mendenhol, gdje voda teče preko stijena i ispod smrznutih svijetloplavih plafona unutar djelimično šupljeg glečera.

Ove posebne pećine, poznate kao ledene pećine Mendenhall, mogu biti jedno od rijetkih mjesta u prirodi gdje možete videti ciklus vode u akciji. Posjetioci mogu da posmatraju kako se led topi i pretvara u otopljenu vodu, prije nego što se ponovo zamrzne i vrati nazad u glečere.

Pećine, iako su ispunjene i sastavljene od leda i tekuće vode, rezultat su same vode koja teče. Ledene pećine – iako bi u ovom slučaju „pećine glečera“ mogao biti prikladniji termin – nastaju kada voda teče kroz glečer i topi prolaz kroz led.

Voda u početku ulazi sa gornje ili bočne površine glečera, kroz rupu poznatu kao mulin. Zatim, dok traži ponovni ulazak u jezero Mendenhol, voda koja teče se uvija i okreće kroz glečer i stvara lavirint izdubljenih prolaza.

ice caves

Foto: e-itaca.es

Boja

Dok ledeno polje Džuno, iz kojeg izlaze glečer Mendenhol i ledene pećine Mendenhol, izgleda kao ogromna bijela pustoš, unutrašnjost ledenih pećina je spektakularne, blistave plave boje. Poznata kao „glacier blue“, ova svijetla boja se dešava kada se vazduh istisne iz leda i snijega dok se smrzava. Led, vremenom, upija sve boje osim plave.

Efekat stajanja u pećinama ostavlja osjećaj više kao da su u akvarijumu nego u ledenoj, podzemnoj pećini. Plava boja se takođe reflektuje na teren, dajući cijelom mjestu onostrano, vodeno iskustvo.

mendenhall ice cave entrane

Foto: e-itaca.es

Glečer Mendenhol je glečer dug 20km, u dolini Mendenhol. Glečer je prvobitno imao dva imena: Sitaantaagu („Glečer iza grada“) i Aak'vtaaksit („Glečer iza Malog jezera“). Unutar glečera se nalaze zadivljujuće plave ledene pećine, dostupne samo onima koji su voljni da odvezu kajak do ivice leda, a zatim se popnu preko glečera.

Nažalost, ovaj glečer se sve brže povlači kako klimatske promjene zagrijevaju okean. Od 1958. godine, glečer Mendenhol se povukao skoro tri kilometra.

ed8ab769 a778 4e4a 9d24 4bd499b2be46 Mendenhall Glacier Caves Alaska

Foto: Shutterstock

Impuls

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU