fbpx

mačka obaranje predmeta

 Foto: Carlina Teteris / Getty Images

Mačije ponašanje često je nepredvidivo i u pojedinim situaciijama sasvim neobjašnjivo. Možda je njena najomiljenija opsesija obaranje ili razbacivanje predmeta. To može da bude i simpatično, ali sve dok se ne okomi na skupocjene i lomljive predmete.

Osim razbijenog stakla, porculana ili drugog materijala koji može povrijediti i nju i vas, i sadržaj ovih predmeta (voda, alkohol, nakit, pepeo i razne sitnice) može da naškodi mački ukoliko ga proguta.

Lovački nagon ili privlačenje pažnje

Običaj mačke da obara predmete ne može se lako objasniti. Felinolozi, a naročito mačiji bihejvioristi kažu da je ova navika povezana sa lovačkim nagonom. Obaranjem predmeta mačka ispoljava instinkt lovca: jastučićima na šapama ona istražuje predmete i dodirom procjenjuje da li oni emituju zvuk ili miris, ili možda ispoljavaju neku novu radnju.

Obaranjem predmeta mačka ponekad želi da privuče vašu pažnju. Mnogi vlasnici "skaču" kad god vide da mačka planira da napravi štetu. Ona će to upamtiti i poželjeti da vas više puta "testira". Obaranjem predmeta u svojoj okolini ona će "ubiti više muva", odnosno postići će da obratite pažnju na nju, pomilujete je, poigrate se s njom ili je nahranite.

Mački je često veoma dosadno, pa kad se zasiti lickanja i drijemanja, može se dosjetiti nove zabave koju će otpočeti obaranjem predmeta u domu. Igra sa "zabranjenim" predmetima podsjeća na ono što radi mačka koja živi u divljoj prirodi. Kad vreba plijen ili lovi, ona se instinktivno poigrava s njim, što je još jedna predatorska odlika kućne ljubimice.

Svakodnevna motivacija i nove igračke

Da biste izbjegli uništavanje omiljenih predmeta i neprijatne scene, sklonite sve što je vrijedno i potencijalno opasno iz mačijeg vidokruga i njenih šapa. Motivišite je da obrati pažnju na druge stvari: nabavite joj nove igračke, prepakujte stare ili sami napravite zanimljive predmete sa raznobojnim perjem, sjajnim trakama i slične zanimacije. Drečave boje, novi zvuci i svjetlucava dekoracija će privući macinu pažnju, pa će odustati od pentranja na stolove i radne površine u domu kako bi dohvatila bočice sa lijekovima, čaše i druge predmete.

Svakodnevna igra je najbolja animacija za radoznalu mačku. Nemojte je kažnjavati ako namjerno obara predmete: ništa nećete postići, a ona će nastaviti to da radi čim joj okrenete leđa. Jednostavno rješenje je da sklonite vrijedne predmete i više se posvetite svojoj kućnoj ljubimici.

Izvor: Telegraf.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU