fbpx

ogrlica persija ps

Foto: Screenshot (Youtube)

Jedan od najrjeđih i najskuplji zlatnih artefakata iz Persije koji se nalazi u privatnoj kolekciji poznat je po imenu "Ogrlica zvijezde i polumjeseca".

U pitanju je, zapravo, komad drevnog nakita koji datira iz perioda između drugog vijeka prije nove ere i drugog vijeka nove ere, a arheolozi ga nazivaju i Partsko-samaritska kraljevska zlatna ogrlica.

Ogrlica izrađena za persijskog kralja (možda i kraljicu) godinama je bila u vlasništvu plemenskih vođa, gdje je dospjevala kao ratni plijen, a povremeno i mirnim putem, kao nasleđe kraljevskih potomaka. U setu sa amajlijom, ona je predstavljala simbol moći, bogatstva i božanskog porijekla onoga ko ju je nosio. Osim toga, poznato je da su masivne zlatne ogrlice ovog tipa u mnogim kulturama širom svijeta služile za isticanje socijalnog statusa onoga ko ih nosi, piše "The World Art News".
 
Vjeruje se da su ogrlicu izradili juveliri Parte, persijskog carstva koje je postojalo od 247. godine prije nove ere do 224. godine nove ere, ali da je vremenom došla u posjed Samarićana, legendarnih indo-iranskih ratnika koji su zauzeli centralne dijelove evroazijske stepe.
 
Ogrlica je sahranjena sa jednim od njihovih kraljeva po imenu Kurgan u grobnici u obliku piramide, da bi je potom tridesetih godina prošlog vijeka iskopali sovjetski arheolozi.
 
Utvrđeno je da ornamenti na ogrlici predstavljaju sazvežđe Plejade, koje su persijanci nazivali i Parvin i Soraja, koje je smatrano svetim u kulturama Srednjeg istoka prije dolaska islama. Pored toga, vrlo je vjerovatno da su zlatni artefakti korišćeni za noćne rituale i ceremonije i u partskoj i u samarićanskoj kulturi.
 
"Ogrlica zvijezde i polumjeseca" je široka oko 20 centimetara i ima sedam ukrasa od poludragog kamena karneola. Uzimajući u obzir starost, dobro je očuvana, a poludrago kamenje se nalazi na zlatnoj oblozi koja je postavljena na bazu od legure srebra.
 
Ovaj komad nakita nalazi se u kolekciji umjetničkog fonda Tamoikin. Vrijednost ogrlice procjenjena je na 35 miliona dolara i ona se smatra najskupljom drevnom ogrlicom na svijetu.
 
Prema navodima naučnika, postoji mogućnost da je ogrlica starija nego što se trenutno smatra, a izvjesno je da krije tajne koje tek treba da budu otkrivene.
 

Biznis.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU