fbpx

daniel hering dog

Foto: Daniel Hering/Unsplash

Glavno čulo pasa je čulo mirisa, koje je toliko razvijeno da samo uz pomoć njega mogu otkriti niz podataka o osobi ili mjestu gdje se oni nalaze, za razliku od nas ljudi. 

Miris se zadržava na ljudima i mjestima neko vrijeme, tako da je njušenje pasa kao da gledate snimak onoga što se dogodilo. Neki vlasnici se iznerviraju kada im psi "njuše" i zaborave na sve ostalo oko sebe, pa i na poziv vlasnika.

Međutim, za pse je to glavni način upoznavanja svijeta, kao što mi to činimo svojim glavnim čulom, vidom.

Njuškanje urina i izmeta

Pas može mnogo naučiti njušenjem urina ili izmeta drugog psa. Nama je to jako odbojno, ali psi saznaju da li je nedavno na tom mjestu prošla kuja ili mužjak, kada je taj pas prošao i da li je dobroćudan ili nije, koje je godine i ciklusa uzgoja. Prikupljanje informacija njušenjem pasa je toliko važno da neki mogu izgledati preokupirani upravo time.

Njuškanje prepona

U nedostatku drugih zanimljivih stvari, psi mogu čak pomalo nametljivo krenuti u njuškanje čovjekovih prepona, što može biti poprilično neugodno vlasniku i posjetiteljima. To ponašanje nije štetno, ali je nelagodno pa možete psu skrenuti pažnju na neku igračku ili poslasticu kako bi prepone vašeg gosta ostavio na miru.

Zanimljive činjenice o psećem njuhu

Dio nosa koji je zadužen za otkrivanje mirisa kod pasa je 37 puta veći nego kod ljudi. Dio mozga koji obrađuje stimuluse koji dolaze iz nosa kod pasa je mnogo veći i složeniji od iste oblasti ljudskog mozga.

Izvor: Index.hr

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU