fbpx

staza roterdam yt ps

Foto: Screenshot (Youtube)

Udruženje "Rooftop Days" sa sjedištem u lučkom gradu Roterdamu izgradila je pješačku stazu koja povezuje krovove tržnih centara u središtu grada, želeći tako da pokaže kako bi se u budućnosti grad mogao urbanistički razvijati. 

Članovi udruženja brinu o raznim stvarima, od uzgoja hrane do skladištenja vode, a izgradnjom pješačke staze na krovu ukazuju na to kako iskoristiti neiskorišćene prostore u najvećoj evropskoj pomorskoj luci.
"Želimo da ljudi isprobaju i vide kakav sjajan prostor imamo iznad grada", rekao je AFP-u direktor organizacije "Rooftop Days" Leon van Geest, ističući da se za sada "koriste samo tri odsto punog potencijala ravnih krovova Roterdama". 
 
Narandžasta pješačka staza duga je oko 600 metara, a dionica tog mosta povezuje gradski Svjetski trgovinski centar s jednom robnom kućom na visini od skoro 30 metara.
 
Duž šetališta, koje će biti otvoreno do 24. juna, nalaze se manje vetrogeneratori, solarni paneli, umjetničke galerije i platforma za sletanje dronova.
 
Ukoliko gradske vlasti daju zeleno svjetlo za ovo selo na krovu, organizatori će posaditi i usjeve i izgraditi manje kuće od održivih materijala.
 
 
Poznato je da otprilike trećina Holandije leži ispod nivoa mora koja je iz godine u godinu sve veća, zbog čega je ta zemlja postala svjetski lider u prilagođavanju na klimatske promjene.
 
Hitna reakcija za Holanđane je još nužnija s obzirom na to da je riječ o jednoj od najgušće naseljenih zemalja u svijetu. Na površini od 41.526 km2 živi 17 miliona stanovnika, a to znači 401 stanovnik po km2. Po gustini naseljenosti ispred Holandije su samo Monako, Vatikan, Malta i San Marino. 
 
Roterdam je u Drugom svjetskom ratu bio sravnjen sa zemljom, nakon čega je obnovljen, a sada je taj grad svojevrsni pionir kada je u pitanju korišćenje krovnih prostora. Zasad ih je iskorišćeno samo oko 1,8 odsto.
 
Transformacija grada mogla bi potrajati decenijama, ali Van Geest kaže kako je "uvjeren da će to postati stvarnost". S obzirom na to da je holandsko stanovništvo sve urbanije, "prostor u gradovima postaje rijetka roba, pa ćemo morati da iskoristimo krovove", pojasnio je.
 
Manifestacija "Rooftop Days" održava se već šest godina, a posljednje inovacije prikazuju neke od najuspješnijih ideja o budućnosti prilagođenoj klimi.
 
Među njima je "Rooftop Field" (Polje na krovu). Na području od 1.000 kvadratnih metara šestog sprata jedne zgrade uzgajaju se povrće, voće i jestivo cvijeće.
 
Jedna od glavnih namjena krova je skladištenje vode, s obzirom na to da klimatske promjene čine sezonske količine padavine sve nepredvidivijima.
 
Dio uzgojenih proizvoda dostavlja se roterdamskim restoranima, a restoran otvoren tik do 'krovnog polja' pokazao se veoma popularnim.
 
 
Hina

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU