fbpx

Nevena Kocić je diplomirala arhitekturu u Beogradu, a pred kraj fakulteta se zainteresovala za digitalnu umetnost i interaktivni dizajn. Tako se upustila u programiranje u Procesingu i Arduinu i projekti su počeli da nastaju prvo na ekranu a potom i kao fizičke instalacije. 

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 869 before after

Zdravo Nevena, za početak, otkud ti u Americi?

Došla sam u Njujork na super zanimljiv master program na Tisch-u, zove se ITP i najlakše ga je opisati kao “centar za nedavno moguće”, mesto gde se rađaju i primenjuju najčudnije ideje iz oblasti dizajna i tehnologije.

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 612 before after 1260x841

Kako si došla na ideju da napraviš Charmlock?

Neverovatno mi je da smo toliko napredovali u tehnološkom smislu, a da još uvek koristimo lance da okujemo svoje bicikle. Zar nije vreme da smislimo nešto novo i vidimo nešto lepše na ulicama od okova?

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 529 before after 1260x840

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 973 before after 1260x840

Koji je koncept tog projekta?

Tehnologijom do magičnijeg sveta – da se umesto lanaca (barem u velikim gradovima na svakom koraku) vidi nešto radosno, da ljudi igraju koliko je to (ne)moguće.

Charmlock je sistem za otključavanje bicikala putem registrovanja plesnih pokreta svojstvenih svakom korisniku zapamćenih u aplikaciji, koja nakon što prepozna autentični pokret vlasnika, otključa elektromagnet postavljen na sam bicikl.

https://www.youtube.com/watch?v=V2plhQWwzMY

Šta ti je sve bilo potrebno da realizuješ prototip?

Napraviti aplikaciju za telefon koja može da zapamti i uporedi pokrete, jak elektromagnet na samom biciklu koji služi kao ključ i način da aplikacija komunicira sa tim ključem – u ovom slučaju Blutut… Dosta testova, koda i pomoći oko hakovanja najnovijih blututova i servisa za registrovanje pokreta u telefonima… Dosta kafe i čokolade.

Da li bi to bilo moguće uraditi u Srbiji?

Naravno, jedino što do ideje verovatno ne bih došla u Srbiji jer ne viđam bicikle i lance na svakom koraku.

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 466 before after 1260x658

Da li se projektu više raduju biciklisti ili igrači?

Svi smo mi igrači!

Kakvi su izgledi da Charmlock postane dostupan za prodaju?

Pa samo kad bi se elektromagneti zamenili vrlo jakim “pametnim” magnetima, da ne zavise od baterija, i zašto da ne! Ja prva testiram sa svojim biciklom.

otkljucajte svoj bicikl plesnim pokretima 870 before after 1260x840

Imaš li neke planove za budućnost?

Da isprobam jake magnete za CharmLock i završim drugu (započetu) aplikaciju za zajedničko pakovanje sa prijateljima… To bi bilo strava.

Hvala, Nevena.

Izvor: Befor After

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU