fbpx

prva sabljozuba macka foto San Dieo Natural History Museum

Izvor: San Diego Natural History Museum

U okolini današnjeg San Dijega otkriveni su fosili jednog od prvih sabljozubih superpredatora.

Bio je to Diegoaelurus vanvalkenburghae, moćni grabljivac koji se hranio skoro isključivo mesom, nedavno identifikovana vrsta zagonetne i sada izumrle porodice Machaeroidine ((Makaeroidinae — "bodežoliki"). Predstavnik ove vrste smatra se prvim sisarom sa sabljastim očnjacima i oštrim sjekutićima.

Do sada je opisano samo desetak drugih fosila maheroidina, većina iz Vajominga i nekoliko iz Azije. Paleontolozi su identifikovali novu vrstu zahvaljujući fosilu donje vilice dužine 71 milimetar koja je u sebi imala zube. Fosil je pronađen u okrugu San Dijego.

U gornjoj vilici staroj 42 miliona godina postoji prostor za sabljaste očnjake, ali kako piše u bilješkama paleontologa, sami očnjaci nisu pronađeni na mjestu iskopavanja.

"Velike očnjake su koristili za ubijanje žrtve i za kidanje mesa", rekla je Ešli Post, vodeći autor studije koja radi u Prirodnjačkom muzeju u San Dijegu.

vilica sabljizube macke

Ostaci vilice, Izvor: San Diego Natural History Museum

Prema riječima naučnice, predator je mogao da lovi drevne primate na drveću ili tapire na zemlji.

Danas našu planetu naseljavaju mnogi hiperpredatori, ali je takav način života bio neobičan tokom eocena, koja se završila prije oko 34 miliona godina. Naučnici primjećuju da nije poznato mnogo predatora tog vremena.

"Dakle, Diegoaelurus vanvalkenburghae pruža rani uvid u to kako je kod životinja samostalno evoluirala sposobnost da sa lakoćom rukuju mesom. Slični očnjaci nalik bodežu pronađeni su pored mnogih drevnih životinja, od drevnih do onih mnogo novijih koji su pripadali mački poput Smilodona, koje su se pojavile na Zemlji milionima godina nakon izumiranja Diegoaelurus vanvalkenburghae", pišu istraživači, prenosi National Geographic.

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU