fbpx

edinburg na 7 mora foto Wikipedia

 foto: Wikipedia

U središtu Atlantskog okeana, 2.816 kilometara od Južne Afrike i 3.360 kilometara od Južne Amerike, nalaze se ostrva Tristan da Kunja, na kojima je jedino veće naselje i glavni grad Edinburg na sedam mora, koji se smatra najzabačenijim stalnim naseljem na svijetu.

Dolazak do ostrva koja je prvi ugledao portugalski moreplovac Tristan da Kunja u 16. vijeku i glavno od njih nazvao po sebi, predstavlja pravi poduhvat koji uključuje šest dana putovanja brodom iz Južne Afrike, koji saobraća svega osam do devet puta godišnje.

edinburg na 7 mora 2 foto wikipedia

foto Wikipedia

Uprkos nepristupačnosti, Tristan da Kunja iza sebe ima bogatu istoriju i nadaleko je poznat po svojoj jedinstvenoj flori i fauni. Njegova površina iznosi 98 kilometara kvadratnih i pripada mu još nekoliko nenaseljenih ostrva: Nedostižno ostrvo, Ostrvo slavuja i ostrvo zvano Gof. Prema podacima iz 2010. godine, na Tristanu žive 264 osobe, od kojih se većina bavi poljoprivredom, ribolovom, radi u javnoj upravi i uglavnom živi na terioriji Edinburga na sedam mora. Naselje je udaljeno 2.173 kilometra od najbliže kopnene mase, ostrva Sveta Jelena, na koje je bio protjeran Napoleon i na kome je umro 5. maja 1821. godine.

edinburg na 7 mora 3 Wikipedia

Napoleon na ostrvu Sveta Jelena – Foto Wikipedia

Nazvano je po princu Alfredu, vojvodi od Edinburga, drugom sinu kraljice Viktorije, koji ga posjetio 1867. godine, a osnovao ga je narednik Vilijam Glas nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo anektiralo Tristan da Kunju. Karakteristično je po nizu živopisno obojenih kuća i iako se izolacija čini teška, njegovi žitelji imaju sve što im je potrebno za normalan život: supermarket, ambulantu, školu i tako dalje. Internet i televizija su im ograničeni, ali oni su naviknuti na to. Kada je grad oštetila vulkanska erupcija 1961. godine, praktično čitavo stanovništvo je bilo primorano da napusti svoje domove, a nakon dvije godine, ponovo je obnovljen. Kasnije su ga zadesili razni nemili događaji (virus akutnog gripa usljed nedostatka lijekova, požar u fabrici ribe, ekstremno snažan ciklon koji je uništio veći broj građevina i usmrtio veliku količinu stoke…), pa je tako, sticajem okolnosti, u svijetu postao daleko poznatiji nego što je to bio slučaj ranije. Međutim, bez obzira na sve, ljudi koji ga naseljavaju, nastoje da istraju u borbi protiv svega onoga što ih zadesi, jer druge opcije nemaju.

Izvor

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU