fbpx

spartansko ucenje o strahu4

Kralj tadašnje Makedonije Filip II, ostao je upamćen kao veliki vojskovođa ali i otac čuvenog Aleksandra Makedonskog, i tokom svog života osvojio je mnoge teritorije, te postao gospodar cijele Grčke. Ipak, na Spartu nikada nije nasrnuo, a evo i zašto…

Antička Sparta je u istoriji ostala ubilježena kao grad država u kojoj su živjeli snažni, disciplinovani, vojnički vaspitani i odmjereni Spartanci, poznati po tome da nisu mnogo voljeli da pričaju.

Ovaj grad država bio je smješten na jugoistoku Peloponeza u Lakoniji, odnosno Lakedemoniji, koja je ujedno bila i postojbina čuvenog „lakonskog govora“.

Lakonski govor najkraće možemo opisati kao jezgrovit i sažet način komunikacije, precizan, koncizan, a kako bi mnogi dodali i vrlo sarkastičan.

Nakon što je uspio da pokori većinu grčkih polisa, Filip II Makedonski je poslao poruku Spartancima sa pitanjem da li žele da im on dođe kao prijatelj ili kao neprijatelj.

U svom stilu, spartanske vođe su mu odgovorile samo sa kratkim: „Nikako“.

Ovaj odgovor je razjario makedonskog kralja, pa im je uzvratio prštećom pretnjom: „Ako dođem sa svojom vojskom u vašu zemlju, vaše kuće će goriti, vaši gradovi će biti opustošeni, a vaše žene će postati udovice“!

Čak ni ovakva goruća prijetnja nije potresla Spartance, pa je uslijedio još jedan lakonski odgovor, najpoznatiji od svih: „Ako“.

Kako je Filip II Makedonski reagovao na ovaj odgovor nije poznato, ali je činjenica da ni on, ni njegov sin, slavni Aleksandar, nikada nisu ratovali sa Spartom.

10naj.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU