fbpx

pexels photo

 Foto: pexels.com

Kompanija Economist Intelligence Unit objavila je Indeks sigurnih gradova koji rangira 60 gradova na osnovu 76 pokazatelja sigurnosti - u kompletnoj infrastrukturi, digitalnom životu, osobnoj sigurnosti, zdravstvu - jednom riječju pripremljenosti za pandemiju.

Mjere predostrožnosti zbog pandemije su učinile da gradovi budu još oprezniji u pogledu zdravstvene zaštite i sveukupne sigurnosti kako bi bolje zaštitili svoje stanovništvo.

Na vrhu liste se nalaze Copenhagen, Toronto, Singapur, Sydney i Tokio.

Stanovnici tih gradova podijelili su svoja iskustva kako su promjene uzrokovane pandemijom gradove učinile sigurnijim i otpornijim i što putnici još treba da znaju da bi bili sigurni kada se odluče da posjete neke od ovih gradova.

Copenhagen

Na vrhu indeksa, danski glavni grad rangiran je posebno dobro zbog indeksa ekološkog razvoja, koji mjeri održivost, kvaliteta zraka, upravljanje otpadom i pokrivenost urbanih šuma.

Posljednji faktor je apsolutno utjecao na to kako su se grad i njegovi stanovnici nosili s ograničenjima pandemije, koja su u potpunosti ukinuta od septembra 2021. godine.

- Parkovi i zelene površine, kao i vodeni putevi bili su popularni tijekom pandemije. Stanovnici Kopenhagena su se šetali kupujući hranu za ponijeti i uživajući u mnogim gradskim prostorima - rekao je stanovnik Kopenhagena Asbjørn Overgaard, izvršni direktor neprofitne organizacije Copenhagen Capacity.

Toronto

Najveći kanadski grad zauzeo je drugo mjesto u indeksu ukupne sigurnosti, s dobrim rezultatima u infrastrukturi i sigurnosti okoline. Stanovnici ističu inkluzivnu kulturu koja cijeni ciljanu komunikaciju u zajednicama, posebno kada je u pitanju svijest o vakcinaciji i usvajanje novih društvenih formi.

Mještani se također osjećaju sigurno zbog duge gradske povijesti multikulturalnosti.

- Tipična skupina ljudi vjerojatno ima ljude različitih etničkih grupa, seksualnih orijentacija i religija. Toronto je grad otvorenog uma u kojem se možete osjećati sigurnim i biti ono što jeste - rekao je Filipe Vernaza, koji živi u gradu od 1998. godine.

Singapur

Na drugom mjestu po digitalnoj sigurnosti, zdravstvenoj sigurnosti i sigurnosti infrastrukture, Singapur je iskoristio te prednosti kako bi se brzo kretao tijekom ranih dana pandemije te je brzo uveo digitalni nadzor i praćenje kontakata.

- Prije nego što mogu da uđu u zgrade ili prostorije, svi stanovnici moraju da skeniraju svoj TraceTogether token ili mobilnu aplikaciju za SafeEntry prijave. Ovo omogućava vlastima da brzo pronađu pojedince koji su mogli da se pomiješaju sa zaraženima ili da stupe u kontakt s njima kako bi se odredio karantenu - rekao je stanovnik Singapura Sem Li, koji vodi istoimeni blog o putovanjima.

Sydney

Najveći australijski grad je među prvih 10 po zdravstvenoj sigurnosti. Australija je bila jedna od prvih zemalja koja je u potpunosti zatvorila svoje granice tijekom pandemije i zadržala je stroge mjere izolacije s porastom broja slučajeva.

Stopa smrtnosti od kovida 19 po glavi stanovnika u Australiji i dalje je jedna od najnižih u svijetu. Kada vakcinacija u Novom Južnom Velsu dosegne 70%, očekuje se da će mnoga od tih ograničenja biti ukinuta, a međunarodne granice će se otvoriti u novembru.

- Zaista se nikada nisam osjećala tako sigurnom u zemlji kao sada kada živim u Sydneyu - rekla je Chloe Scorgie, osnivačica australijske web stranice za putovanja Passport Down Under, koja se prvi put preselila u Sydney 2018. godine.

Grad je također bio na prvom mjestu što se tiče digitalne sigurnosti.

Tokio

Glavni grad Japana zauzeo je peto mjesto u ukupnom indeksu i na samom je vrhu indeksa zdravstvene sigurnosti, koji mjeri činioce kao što su univerzalna zdravstvena zaštita, spremnost na pandemiju, očekivani životni vijek, mentalno zdravlje i smrtnost od kovid 19.

U svjetlu pozitivnih vijesti, Japan je najavio postupno ukidanje ograničenja od kraja septembra 2021.

Izvor: Manager.ba

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU