fbpx

hohokami

Hohokami predstavljaju jednu od četiri glavne kulture starih civilizacija, prisutnih na zapadnom području današnjih Sjedinjenih Američkih Država.

Kultura Hohokam razvila se u pustinji južne Arizone, na ušću rijeke Salt u Gilu.

Na jeziku današnjih stanovnika toga područja Hohokami znači „oni koji su otišli“. Oni se razlikuju od susjednih naroda po gradnji razgranate mreže umjetnih kanala koja se protezala na više od 200 kilometara. Tim kanalima navodnjavala su se obrađena zemljišta vodom iz rijeka Gila i Salt. Osim toga, kultura Hohokam prepoznatljiva je u originalnim dekorativnim keramičkim proizvodima i glinenim oblicima.

Glavni centar Hohokama, građen oko 350. godine naziva se Snaketown. Tijekom kolonijalnog razdoblja (500-900. godine) zajednice su se proširile, a društveni sustav postao složeniji. Pokojnici su se kremirali, a pepeo se stavljao u keramičke posude. Uočljiv je srednjoamerički utjecaj na kulturu Hohokam zbog intenzivne trgovine s meksičkim područjem.

hohokami1

Gradili su se monumentalni kompleksi, ogromne pravokutne zemunice i dvorišta, te ovalna igrališta. Igrališta su služila za igranje pelote meksičkog porijekla. Povećala se proizvodnja i trgovina nakitom od školjaka, pojavio se pamuk, a iz Meksika su se uvozili bakreni predmeti, ogledala od pirita i papige.

Nakon 1000-1100. godine nastupile su velike promjene pod utjecajem prisustva drugih civilizacija- Anasazi. Naselja s velikim višekatnicama bila su okružena visokim zidinama. Keramika iz toga doba bojana je jarkim bojama s geometrijsko-simboličkim motivima.

Dolaskom prvih Europljana u tu regiju Hohokami su otišli u nepoznato i sva su njihova naselja ostala napuštena…
Smatra se da su kulturu Hohokama preuzeli Indijanci plemena Pima i Papago.

hohokami3

Izvor: Lundes Media

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU