fbpx

Konji sampion 2

Atom, Numan i Bambi, danas su postali šampioni. Osvojili su prva mjesta u trci konja na Bratačkom lugu kod Nevesinja. Trkali su se na "Nevesinjskoj olimpijadi". Svaki od njih bio je prvi u svojoj kategoriji - bosanskih brdskih, arapskih i velikih punokrvnih konja.  Oni su bili prvi, a druga i treća mjesta su osvojili Fast Ender, Kadif, Lenkorana, Gazal... Konjima je svjedno, ali ljudima je to bitno, zato je uslijedilo veliko slavlje.

Piše: Miljan Kovač

Trke Konja na Bratačkom lugu, održavaju se još od polovine 19. vijeka. Zvanično ove godine je održana 146. "Nevesinjska olimpijada". Međutim, postoje podaci koji govore da se konjima trkalo i 1851. na ovom istom mjestu. 

Konji sampion 3

Ranije se ovaj događaj nije zvao ovako kako se danas zove. "Nevesinjska olimpijada" je termin star 30, možda 35 godine. Manifestaciju koju niko, ko je rođen i odrastao u ovom kraju, ne bi bez ozbiljnog razloga propustio, jednostavno su nazivali Konjske trke. Bez obzira što je oduvijek uz trke bilo i povlačenja konopca, penjanja na stub, skokova na mijeh, bacanja "kamena s ramena"... Trke konja su oduvijek bile centralni događaj ljeta u Hercegovini. 

Konji sampion

Olimpijada sada traje duže, počinje danima prije trka, kada se nadmeću i atletičari, fudbaleri, teniseri.... Ove godine je birana i miss, ali konjima niko nije uspio preoteti slavu. 

Nije ove godine bilo ni političara. Nije izborna godina, pa nisu došli. Biće ih dogodine. Kada konji na Bratačkom lugu potrče u izbornoj godini, ovdje se pojave svi lideri parlamentarnih i neparlametarnih stranaka u RS. Ne propušta se u izbornoj godini skup tolikog naroda. Ne smeta političarima ni to što narod ne dolazi zbog njih nego zbog konja, a i konjima je svjedno. Plemenitost ove prelijepe životinje ništa ne može nadmašiti. Ni šampionsku slavu. 

Impuls

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU