fbpx

Bobovac 7

Kraljevski grad Bobovac se nalazi u brdima na području gdje graniče dvije općine tj. Općina Kakanj i Općina Vareš. 

Prvi put se spominje u pisanim dokumentima  1349. godine, ali postoje dokazi da je grad Bobovac napravljen čak u antičkom dobu, kome je temlje dao rimski imperator Trajan, te je bio podignut radi rudnih bogatstava. Bio je najznačajnija utvrda srednjovjekovne Bosne.

Bobovac je sagradio ban Stjepan II Kotromanić u 14. stoljeću i grad je postao sjedište bosanskih vladara. U njemu se čuvala bosanska kruna, te se u Bobovcu nalazi i kraljevska grobna kapela gdje su sahranjeni kraljevi: Stjepan Ostoja, Tvrtko II Kotromanić i Stjepan Kraljevski.

Grad se nalazio u brdima, najviše zbog svoje nepristupačnosti i izolovanosti što je predstavljalo dobru odbranu u slučaju napada. Car Dušan je sa svojom vojskom pokušao osvojiti Bobovac, ali bezuspješno.

Akropole na Bobovci

Kada Osmanska vojska napada Bobovac sjedište se premiješta u kraljevski dvor u Jajcu. Bobovac je osvojen 1463. godine i pada pod vlast Osmanskog carstva, gdje je vojska napravila objekte u kojima je boravila.

Također, postoji priča da je knez Radak, koji je u to vrijeme upravljao gradom, predao Bobovac misleći da će biti nagrađen, ali je nakon osvajanja Bobovca pogubljen.

Bobovac

Nekada utvrda bosanske države, danas je zaštićeni nacionalni spomenik, koji privlači mnoge tursite kako sa Blakana tako i iz cijeloga svijeta. Do grada se može doći iz dva smjera, iz Kanknja i iz Vareša. U muzeju Kaknja se može pronaći maketa koja predstavlja nekadašnji izgled ovog kraljevskog grada.

Hana Hodžić, Hoću.ba

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU