fbpx

Turizam u Bosni i Hercegovini sudeći po statističkim podacima iz godine u godinu bilježi rast, a upravo to je i razlog povećanog trenda otvaranja novih turistički obrta, gradnje eko naselja koja baštine kulturu i tradiciju bh. naroda i upravo nju prezentiraju znatiželjnicima upakovanu u turističke proizovde. Jedna takva priča piše se nadomak Bihaća, na pet divnih otočića kroz koje bajkovito protiče rijeka Una stvarajući kaskade i razbijajući sedrene barijere svojim tokom.

12729273 556799041144496 8903559443771356553 n 450x270

https://www.youtube.com/watch?v=B_6ijaTWgJ4

Lokacija na pet unskih otočića, pored svoje prirodne ljepote, plijeni pažnju i pričom da su tu nekada živjeli jedni od ilirskih plemena, najstarije zabilježeno na ovim područjima, a te tvrdnje israživanjem, arheološkim iskopavanjima i pronađenim artifaktima potvrdila je arheologinja dr. Branka Raunig u svojim istraživanjima o kulturi Japoda.

Da Japodi i kultura vezana za njih ne bude zaboravljena, pobrinut će se vlasnici ove jedinstvene lokacije na rijeci Uni kojima je želja da vrate na otoke autentični izgled nekadašnjih sojenica, izgrade svojevrstan otvoreni  muzej u kojem bi svi mogli naučiti nešto o alatima starih japoda i bolje upoznati njihove običaje.  

Rekontsrukcija starog japodskog naselja na ovim otocima potrebna je turističkoj ponudi ovog kraja koji gravitira oko rijeke Une, smatra investitor u ovom projektu Armin Amidžić. 

- Pored jedinstvene turističke ponude, rekonstrukcija ovakvog naselja bila bi od velikog kulturnog značaja za cijeli naš kraj s obzirom da ostatke iz vremena Japoda, koji su karakteristika historije ovog područja u našem gradu, skoro pa i ne možemo vidjeti. Dio toga nalazi se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, dok ovdje gdje su živjeli Japodi skoro i nemamo primjeraka. 

Pored Japoda bazirat ćemo se i na naše kulturno-historijske crte koje predstavljaju ovaj kraj, a nisu dovoljno zastupljene. Od starih mlinova i vodenica koje želimo vratiti, do postizanja ambicije za postajanje lokacije sa jedinstvenim ambijentom koja nudi mogućnost jednodnevnog ili višednevnog bijega porodica i svih drugih jubitelja prirode. 

Zbog same ideje da u našu turističku priču uvodimo jedinstvenost, nastala je i ideja za prvom kućicom izgrađenom na drvetu, koja od dječačkog sna postaje stvarnost, a predstavlja nešto što nemamo priliku vidjeti u našim krajevima, dok se savršeno se uklapa u jedinstven prirodni ambijent. Radove izvodimo u vlastitim kapacitetima i idejama, te u njih samim tim ulažemo puno sebe, što možete vidjeti u video materijalu koji smo realizirali tokom gradnje, ispričao je Amidžić za ABC.ba

Informacije i radove na Japodskim otocima možete pratiti na facebook stranici Japodski otoci.

Video realizacija: ABCMarket

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU