fbpx

zelengora 02

Zelengora, planina u okviru nacionalnog parka Sutjeska, smatra se jednom od najljepših u Bosni i Hercegovini.

Veliki dio Zelengore ima karakter planinske visoravni (platoa) s koje se uzdižu planinski grebeni. Na njoj se nalazi velik broj izvora bistre, pitke i hladne vode, te više ledenjačkih jezera ("gorske oči"). Posebna je i po tome što se vode koje teku s nje slijevaju rijekama Neretvom, Sutjeskom, Govzom, Hrčavkom, Jabušnicom i Drinom prema dva mora: Jadranskom i Crnom.

Zelengora obiluje bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta, u čemu prednjači Perućica, jedina preostala prašuma Europe. Bogatstvo flore i faune na njoj je po mnogo čemu jedinstveno u svijetu. Većina jezera su bogata ribom, a čitava površina planine je bogata ljekovitim biljem.

Za Zelengoru se kaže da je istovremeno i blaga i divlja.

Prošarana brojnim vrhovima (Vilinjak, Bregoč, Stog, Orlovac, Planinica, Klek, Uglješin vrh…) i jezerima (Gornje i Donje Bare, Orlovačko, Kotlaničko, Štirinsko, Borilovačko, Crno i Bijelo jezero) ova planina je teško dostupna.

Geološki, raspon Zelengore je dio Dinarida koji je formiran uglavnom od sekundarnih i tercijarnih sedimentnih stijena, uglavnom krečnjaka. Lanac Zelengore omeđen je na jugozapadu rijekom Neretvom, na istoku rijekom Sutjeskom i na sjeveru lancom Lelija.

Orlovačko jezero Zelengora nacionalni park Sutjeska

Foto: Google

Autor:  Impuls

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU