fbpx

Ilokortormiut2

Foto: ser_is_snarkish

Sa površinom od 2.166.086 kilometara kvadratnih, Grenland je najveće ostrvo na našoj planeti, ali je vrlo slabo naseljeno. Naime, prema podacima iz 2015. godine, na njemu živi samo 55.984 ljudi. Sva naseljena mjesta nalaze se pored obale koja nije prekrivena ledom, a jedno od njih – Ilokortormiut (izgovara se i kao Itokortormit), zaista je odsječeno od svijeta.

Zašto bi se uopšte bilo ko odvažio da posjeti Grenlandkada na našoj planeti postoji toliko pristupačnijih mjesta? Zato što je uprkos nepristupačnosti i hladnoći veoma zdrava sredina, sa prelijepom prirodom i gradovima izuzetnog šarma. Neki od njih su Nuk, Sisimjut, Kakortok, Ilulisat i Asijat, ali ni ostali ne zaostaju za njima, kao što je to slučaj sa Ilokortormiutom, malim ribarskim mjestom na istoku ostrva.
 
Procjenjuje se da ukupna populacija Ilokortormiuta broji oko 452 osobe, koje pretežno žive od lova i ribolova. Ranije je bio poznat kao Skorsbisun, a to ime potiče od arktičkog istraživača i lovca na kitove Vilijama Skorsbija, koji je ovu oblast obilježio na karti davne 1822. godine. Osnovan je tri godine kasnije zahvaljujući Ejnaru Mikelsenu i određenom broju Inuita i razvijao se enormnom brzinom.
 
Do njega se može doći avionom, helihopterom ili brodom (tokom ljetnjih mjeseci) i iako se možda u prvi mah ne doima tako, ima razvijen turizam. Grad jeste mali, ali posjeduje nekoliko prodavnica kao i muzej u kome se nalaze brojne istorijske fotografije, slike i kostimi karakteristični za ovo podneblje.
 
Sezona skijanja ovdje traje relativno dugo, od januara do juna, a ljubiteljima tog sporta na raspolaganju je nekoliko planina i glečera. Lokalni pab smješten je u samom centru grada i otvoren je samo petkom, dok glavnu atrakciju za turiste predstavljaju trke pasa sa sankama tokom cijele godine. Oni koje vole prirodu mogu i da kampuju, a što se tiče kuhinje, tu se uglavnom jede meso: različite vrste kitova i riba, mošusna govedina i slično tome.
 
Većina stanovnika govori engleski jezik, tako da posjetiocima sporazumevanje ne predstavlja problem, dok utisci koje ponesu sa sobom u njima bude želju da se iznova vraćaju ovom dalekom i čarobnom mjestu, ali i onima u okolini.
 
il4
il5
 
21317016324 296751be1a o
Magična polarna svjetlost Foto: CurieuxVoyageurs
 
Langesund Grenland
 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU