fbpx

tri strategije za suo avanje sa strahom 1 orig

Kažu da je strah poput čudovišta koje se hrani samo sobom. To znači da kada se bojite, a ne suočite se sa strahom, to je kao da ga hranite da biste ga povećali.

Lako je reći da se morate suočiti sa svojim strahovima, ono što je zaista teško je pronaći pravi način da to učinite.

Ponekad imate dovoljno hrabrosti i odlučite se izložiti uzrocima straha. Kao kad se bojite visine i prevaziđete taj strah  tako što ćete jednog dana otići na neko visoko mjesto, nadajući se da ćete se izboriti protiv svog straha.

Problem je što ova taktika "sve ili ništa" ne funkcioniše uvijek. Ponekad zastanete na pola puta ili doživite tako užasne senzacije da na kraju odlučite da ne pokušate ponovo. Drugim riječima, dobija se suprotan efekat.

"Ljubav plaši strah i na isti način, strah plaši ljubav. I ne samo da ljubav progoni strah; čak i inteligencija, dobrota, lijepe i istinite misli ... i ostaje samo nijemi očaj; i na kraju dolazi strah da izbaci samo čovječanstvo iz čovjeka. "

~ Aldous Huxley

U stvarnosti, prevazilaženje straha je dug proces. Ima svoje faze, svoja vremena i svoje metode. Najbolje je riješiti se uzroka, uspostavljajući strategiju koja je zaista sposobna da vas oslobodi strahova. Evo tri strategije za efikasno suočavanje sa strahom.

Razmislite o svojim strahovima

Prvo što treba da uradite je široka i duboka refleksija onoga što vas plaši. Morate se zapitati:"Čega se zapravo bojim?" i zapišite sve odgovore koji vam prolaze kroz glavu, čak i ako izgledaju apsurdno.

Postoje opravdani strahovi: bojite se vode jer ne znate da plivate; plašite se divljih životinja jer imaju fizičku snagu superiorniju od vaše i reaguju instinktivno, bez argumenata i razloga.

Ostali strahovi su iracionalni i proizilaze iz razloga koje ne znate. Kada se bojite bezopasnih insekata, na primjer, ili visine, čak i ako se nalazite u zgradi i nema šanse da padnete.

Spoznajte i prihvatite svoje strahove

Stoga treba da prepoznate strahove najbolje što možete. Ne borite se protiv njih, već ih prihvatite i gledajte im pravo u lice, iz svake moguće perspektive. Da li se plašiš miševa? Zašto baš? Kada ste prvi put iskusili ovaj strah? Kako reagujete kada nađete miša ispred sebe?

Vratite se izvoru svojih strahova, jer su gotovo svi povezani sa nedostatkom informacija. Ako se bojite ljubavi, pročitajte puno o njoj, saznajte i mišljenja drugih. Uradite isto sa bilo čim što vam izaziva strah.

Prepoznajte svoje resurse

Zbog straha se osjećate bespomoćno i beskorisno. Ponekad vas zapravo odvede da zaboravite na sve što znate i sve sa čime ste se suočili. Strah se ponaša poput "crva" u vama i veže vam ruke i noge.

Zbog toga je veoma važno promeniti svoju perspektivu. Razmislite o svemu onome što ste radili dan za danom, što je zahtjevalo snagu i karakter. Ponekad zaboravimo da jednostavno ustajanje ujutro i izvršavanje svih obaveza koje imamo zahtjeva puno vještina i vrlina.

Razmislite o svim pozitivnim stvarima koje radite svakodnevno. Ne budite pohlepni da prepoznate svoje vrijednosti. Naprotiv: bez lažne skromnosti cijenite sjajne osobine koje imate, a bez kojih bi bilo nemoguće ići naprijed dan za danom.

Usredsredite se na svoj život, bez straha

Razmislite kakav bi bio vaš život bez strahova koji vas proganjaju, a koji vas vjerovatno ograničavaju i sprečavaju u mnogim stvarima. Razmislite o tome kako bi se stvari promjenile da ne živite u sjenci straha. Napravite spisak svega što biste od toga mogli dobiti.

Pokušajte da se približite što je više moguće onome što vas plaši. Na primjer, ako je ono čega se plašite javni nastup, idite na konferencije i stanite u prvi red da biste bili blizu govornika. Upoznajte pozorišne glumce ili ljude koji blisko sarađuju sa publikom.

Preduzmite prvi korak

Spriječite sebe da budete žrtva straha. Zapamtite da ste uvijek u stanju da reagujete na svoje strahove, čak i ako je to teško. Ova reakcija može biti izbjegavanje onoga što vas plaši, ali cilj nije to učiniti mehanički ili kompulsivno, već racionalno.


Prevod teksta: https://lamenteemeravigliosa.it/tre-strategie-per-affrontare-la-paura/

Prevod i obrada Ana Muratović -  bebamur.com

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU