fbpx

vodeni cvet ps

Medjunarodna grupa entomologa izabrala je vodeni cvijet za insekta 2021. godine, ali on neće dugo uživati u svojih 15 minuta slave.

Insekt, čije je naučno ime Efemeroptere, živi samo nekoliko dana - leti, pari se i polaže nova jaja.
 
"Ono što čini jedinstvenim ove insekte je njihov životni ciklus koji traje samo nekoliko dana: od jajašca položenog u vodu do insekta sposobnog za let i parenje", rekao je Tomas Šmit, predsednik komisije naučnika i istraživača iz institucija i organizacija za zaštitu iz Njemačke, Austrije i Švajcarske.
 
Vodeni cvjetovi postoje oko 355 miliona godina i danas oko 140 vrsta živi u centralnoj Evropi, navela je komisija. Uprkos njihovom kratkom životu kao odraslih jedinki, njihov razvojni ciklus je prilično dug.
 
Ženke insekta izmedju maja i septembra polažu hiljade jaja u vodu, koja potom padaju na dno i iz njih se za nekoliko dana izleže larva. Larve rastu nekoliko dana i na kraju dobiju škrge, a zakopane na dnu rijeka razvijaju se od jedne do tri godine.
 
"Neposredno prije prelaska iz vodenog u kopneni život, stvara se sloj vazduha izmedju stare i nove kože odraslih larvi", rekao je Šmit, koji je direktor njemačkog entomološkog instituta Zenkenberg u Minhenbergu, istočno od Berlina.
 
Smanjivanjem svoje specifične težine, larva se diže do vodene površine, a kad tamo stigne, koža larve puca i za nekoliko sekundi izleće insekt. Bez dijelova usta i funkcionalnih crijeva, potpuno razvijeni insekt ima samo nekoliko dana za parenje i polaganje jaja prije nego što ugine.
 
Komisija svake godine, počev od 1999. bira po jednog jedinstvenog insekta kako bi "ljudima približila rijetke vrste".
 
 
Autor: Beta

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU