fbpx

najvece drvo indijskog oraha na svetu 762519494

Ovo drvo ujedno je i park koji održavaju opštinske službe koje redovno sijeku grane koje prelaze prostor predviđen za njega.

U Natali, glavnom gradu brazilske države Sverni Rio Grande ili Rio Grande do Norte, na obali Atlanskog okeana, raste jedno nevjerovatno drvo.

Samo jedno stablo indijskog oraha pokriva površinu od 8.500 metara kvadratnih, i praktično ono samo predstavlja mini šumu.

Ovo stablo upisano je i u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće svoje vrste, jer je oko 70 puta veće od standardnog stabla indijskog oraha, a njegove grane dostižu i do 50 metara dužine.

Nevjerovatna veličina ovog stabla rezultat je genetske mutacije zbog koje grane rastu u stranu, zbog težine se spuštaju na zemlju i tu gdje grana dodirne zemlju - stvara se novi korijen. Vremenom te grane koje puste korijen postaju sekundarna stabla, koja su zapravo “klonovi” izvornog stabla. 

Ovo drvo ujedno je i park koji održavaju opštinske službe koje redovno sijeku grane koje prelaze prostor predviđen za njega.

Ne postoje tačne informacije o tome ko je i kada zasadio ovo drvo, a lokalno stanovništvo vjeruje da je to bio ribar Luis Inacio de Oliveira 1888. godine.

Ovaj džin godišnje proizvede oko 60 hiljada plodova.

https://www.youtube.com/watch?v=nh9obk2Tt3k&feature=emb_title

nationalgeographic.rs

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU