fbpx

pcela pcelarstvo 050813 tw630

Elektroinženjer iz Prijepolja Emir Hašimbegović je na jedinstven način spojio svoje dvije velike ljubavi – elektroniku i pčelarstvo!

Iako na prvi pogled zvuči nemoguće, pronašao je vezu između ovih krajnosti i, po uzoru na patente sa Zapada, konstruisao GSM-SMS vagu za mjerenje prinosa meda koji pčela unosi u košnicu. Tako su, zahvaljujući porukama sa mobilnih telefona, prijepoljske pčele u stalnom kontaktu sa pčelarima i podnose “dnevne izvještaje” o učinku tokom dana, pišu Novosti.

– To je digitalni uređaj koji prati prinose i gubitke meda, pa vlasniku košnice automatski šalje SMS poruku. Ja se pčelarstvom bavim odnedavno, ali već znam da je to iskusnijim kolegama posebno bilo korisno tokom nedavnog vanrednog stanja, kada mnogi nisu bili u prilici da redovno posjećuju pčelinjake – objašnjava Emir.
Kaže i to da je znao za postojanje sličnih uređaja, ali je odlučio da konstruiše nešto baš po svojoj mjeri, pa njegova GSM-SMS vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku: okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni unos meda.

– Modul za slanje SMS poruke prati stanje meda u košnici i potom, u zadatom vremenskom intervalu, obavještava vlasnika košnice. S obzirom na to da mnogi svoje pčele drže u udaljenim mjestima i često im predstavlja dodatni napor da ih neposredno nadziru, moj pronalazak im omogućava da budu daleko i po nekoliko stotina kilometara, a da, opet, u svakom trenutku znaju šta se na terenu dešava – ponosan je Hašimebegović.

Pčelar Mirsad Hodžić kaže da mu Emirov izum štedi vrijeme, a istovremeno omogućava i to da u realnom vremenu prati zdravlje pčelinjeg društva i blagovremeno reaguje ako se pokaže da nešto nedostaje.

Zanimljivo je i to da je Emir Hašimbegović svojevremeno četiri godine bio predsjednik Opštine u Prijepolju, a po prestanku funkcije se posvetio radu u struci i sada je zaposlen u Telekomu, na poslovima digitalizacije.

 

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU