fbpx

bec kraj sezone za vunene kosilice bec vuna 5f982530b7ba2

Sredinom novembra ove godine se za 70 Krainer ovaca na Dunavskom ostrvu završava još jedna uspješna sezona. Prema podacima Grada Beča, ovce su od maja napasle 14 hektara livade, što odgovara površini 20 fudbalskih terena, i na taj način doprinijele povećanju biodiverziteta i umrežavanju biotopa na ostrvu.

Ispaša ovaca je ekološki prihvatljiva metoda košenja livade bez upotrebe mašina. Ovaj način održavanja zelenih površina pospješuje biološku raznolikost i spada u mjere koje se provode u sklopu EU projekta "LIFE DICCA".

Jednom dnevno životinje posjećuje ovčar iz preduzeća "WUK bio. Pflanzen", koje je vlasnik ovaca. Ovce pasu na pašnjaku koji je posebno zaštićen električnom ogradom. Nakon obavljenog posla, ograda se pomiče i ovce prelaze na drugu livadu odnosno drugi pašnjak.

Ove "ekološke kosilice" na svojoj paši često ostavljaju biljke što stvara prirodna livadska područja sa dužim i kraćim biljkama. Takva livada je pogodno tlo za zaštićene vrste insekata poput nekih vrsta leptira i skakavaca. U 2019. godini je u tu svrhu započet i monitoring koji je pokazao znatno povećanje prisustva ugroženih vrsta u odnosu na livade koje su mašinski pokošene, saopćeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

(Vijesti.ba )

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU