fbpx

19248128 1330432303658795 2476427788751261052 n

foto: Jelena Jevđenić

Pčele su kukci koji spadaju u red opnokrilaca (Hymenoptera), u porodicu pčela (Apidae). U svijetu postoji preko 5700 različitih vrsta unutar ove porodice, a kod nas je najpoznatija vrsta pčela medarica (Apis mellifica).

Glavna osobina svih pčela je da za ishranu skuplja cvjetni polen, kao izvor bjelančevina i cvjetni nektar kao izvor ugljenih hidrata.

Pčele žive u zajednicima u kojima postoji strogo organizovana podjela rada. Tačnije, razlikuju se matice, radilice i trutovi. Svaka košnica ima jednu maticu koja je jedina ženka koja nese jaja. Kada stvara zajednicu, matica u početku brine o leglu, ali nakon što se iz legla razviju radilice, svu brigu prepušta njima. Radilice su one koje obavljaju sav posao - brinu o novom leglu koje matica stvara, brinu o matici, pronalaze i donose hranu, itd. Trutovi su mužjaci i oni služe samo za oplodnju matice (nakon toga umiru) koja se pari samo jednom u životu. To joj je dovoljno za idućih, do pet godina života.

Medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode med već 150 miliona godina i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Takođe su ekološki vitalne kao oprašivači.

Sve pčele proizvode dobar i zdrav med. Loš med rezultat je industrijskog načina punjenja ili loše edukovanog pčelara.

Pčela se kreće se brzinom od 20-28km/h, a ako je prazna može se kretati u do 60km/h. U toku jedne sekunde zamaše krilima i do 400 puta. Pri letu krilo pčele napravi preko 400 zamaha u sekundi.

Medonosne pčele imaju 170 receptora mirisa koji im omogućuju rodbinsko prepoznavanje, društvenu komunikaciju unutar košnice i pronalaženje hrane. Njihov njuh je toliko precizan da one mogu razlikovati stotine različitih biljnih sorti.

Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris, kako bi je članovi kolonije mogli prepoznati.

Pčele vole sunce te ih se naziva još i "kćerima sunca".

Kako bi jedna pčela sakupila jednu kaščicu peludi treba marljivo raditi cijeli mjesec po minimalno osam sati na dan.

Pčele su nezaobilazna karika u lancu stvaranja čak 75 posto prehrambenih proizvoda

Med u zatvorenim teglicama pronađen je u Tutankamonovoj faraonskoj grobnici

Albert Einstein je rekao da kada bi pčele nestale „čovjeku bi preostalo samo četiri godine života“

Pčelinji vosak ima E-broj : E901

Kolonija pčela sastoji se od 20.000 - 80.000 pčela i jedne kraljice.

Svaka pčela tačno zna put ka svojoj košnici koju raspoznaje po boji i obliku. Može odletjeti od košnice čak i do 8km a da se pri tome vrati u istu.

1 kg meda koji vrijedne pčele skupe ima hranljivost isto koliko i 50 kokošijih jaja, 3 kg ribe, 1 kg šunke, 2,5 kg telećeg mesa, 6 kg pomorandži ili 10-12 kg povrća i zato čuvajmo pčele jer one čuvaju nas i našu planetu Zemlju!

 

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU