fbpx

dedpul muva

Među novootkrivenim vrstama australijskih insekata je i muva sa šarama sličnim onima koje ima Dedpul, jedan od superjunaka iz Marvelovih stripova, piše BBC.

Iz australijske Nacionalne agencije za nauku (Csiro) kažu da su prošle godine dali imena za 165 novih vrsta insekata, biljaka, ptica i riba, a brojni među njima nazvani su po likovima iz Marvelovih stripova, pa tako odnedavno postoje Tor, Loki ili Crna udovica.
 
"Muva Dedpul je ubica čije šare na zadnjem dijelu tijela podsjećaju na masku istoimenog lika iz Marvelovog stripa", rekao je entomolog iz Csira Brajan Lesar.
 
U čast pokojnom Stenu Liju, koji je 1961. stvorio Fantastičnu četvorku iz jednog od naznačajnijih stripova kompanije "Marvel Comics", a potom osmislio Spajdermena i Hulka, naučnici su muvi s bijelim brkovima dali ime po njemu, objavio je Csiro.
 
Loki, koji se pojavljuje u seriji "Marvel Cinematic Universe", američkoj medijskoj franšizi, najveći je negativac.
 
I iako se izbor imena za neku novu biljnu ili životinjsku vrstu može činiti zabavnim, stručnjakinja za pčele i ose Huanita Rodrigez kaže da je taj posao od velikog značaja i za naš svakodnevni život.
 
"Otkrili smo novu vrstu osolikih pauka koje ovog ljeta pronalazimo samo na područjima niskog rastinja koja nisu zahvatili požari, pa ćemo uspjeti da pratimo njihov oporavak", rekla je Rodrigez, dodavši da bi otrov koji proizvodi ovaj insekt mogao biti koristan u liječenju Alchajmerove bolesti i epilepsije.
 
Na popisu imena novootkrivenih vrsta muva našlo se i ono od Marvelovog lika, koji nastoji da spasi Zemlju od zlih sila - Tor.
 
Dr Lesar kaže da je nauci poznata tek četvrtina australijskih insekata i pojašnjava da naučnici davanjem imena što većem broju životinjskih i biljnih vrsta istovremeno bolje "upoznaju njihove supermoći".
 
"Bez naučnog naziva, ove vrste u nauci prolaze u potpunosti neopaženo", kazao je Lesar.
 
Autor: Hina

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU